Идва лято и слънцето става все по-силно. Рядко му обръщаме внимание и сме свикнали да свързваме слънцезащитните мазила с плажа. В действителност обаче е важно да ги ползваме и в градска среда веднага щом навлезем в късната пролет.

С течение на времето обаче слънчевите лъчи стават все по-вредни и е много важно да се грижим за кожата си и да внимаваме кога и как се излагаме на тях. В този ред на мисли бронзовият тен може да крие много опасности и вреди.

Според дерматолозите пораженията върху кожата може да не са видими веднага, а да се проявят на по-късен етап от живота ни.

Когато все пак прекалим и се изложим необмислено дълго на слънце, кожата ни изгаря. Какво се случва и на какво се дължи това?

Лъчите на слънцето увреждат ДНК-то на клетките, което води до невъзможност да изпълняват нормалната си функция. И така излиза, че хем не са мъртви, но и хем не работят както трябва. Затова  те се самоубиват, за да не се превърнат в ракови. И на практика ни спасяват.

Щом имунната ни система установи, че има прекалено много клетки, които се самоубиват, се получава слънчево изгаряне. Процесът, който започва, убива и клетките около самоубиващите се, за да се ускори процесът на оздравяване. Повишава се потокът на кръв, което е причина за факта, че слънчевите изгаряния са червени.

Пазете се от изгаряне и не подценявайте вредното влияние на слънчевите лъчи.