Залъгалката или биберона изглежда като задължителен бебешки атрибут. Но в някои случаи тя е безполезна и дори в някои отношения – вредна. Нека видим защо:

1. Всяка вещ трябва да се подържа

Залъгалката не е изключение. Винаги трябва да я поддържате чиста и да я носите със себе си. Вярвали ли сте някога, че малко парче силикон, прикрепено към пластмаса, ще ви отнема толкова време и сили всеки ден?! Не е ли по-интересно да прекарвате това време с детето (или малко да си починете, ако то спи)?

2. Залъгалката води до привикване

А е трудно да отделите дете от нещо, на което вече е свикнало. Залъгалката ще стане не само начин да успокоявате детето, но и причина за истерии (изгубена е, не му я дават, взели са му я). Защо да си купувате труд, от който после с мъка ще се избавите?

3. Залъгалката забавя развитието на речтаЧест

о родителите на 2-3-годишни с биберони в устата се жалват, че децата не говорят (или на тази възраст знаят само „мама“ и „баба“). Е, какво е толкова удивителното? Не е удобно да се говори със залъгалка в устата.

Мнение от експерт

Детският логопед Татяна Вискварко: „Непрестанното сучене на залъгалката през целия ден може да предизвика нарушение на постройката на говорния апарат, както и да разсее детето от опознавателни активности. На ранните етапи от развитието на речта залъгалката пречи на гукането, а ако и в бъдеще детето постоянно я суче, настъпва задръжка в развитието на речта. Затова родителите, които искат да си улеснят живота, трябва да помнят: всичко е добро, когато има мярка, по възможност намалете използването на залъгалката, особено ако детето е навършило годинка.

4. Залъгалката може да навреди на лактацията

Децата по различен начин сучат залъгалка и гърда. При кърменето у детето работи долната челюст, а при залъгалката – основно устните. Проблемите възникват, когато малкото започне да бърка тези две техники: в резултат започва да суче неправилно и да не му достига мляко.

5. Залъгалката може да промени захапката

Прекалено честото и продължителното й използване води до формирането на неправилна захапка, което автоматично прави детето бъдещ клиент на ортодонти и логопеди.

6. Залъгалката не спира плача и не заменя мама

Да, в някои случаи помага на малкото да се успокои. Но преди всичко то може да мине и без нея – да играе, да опознава света. Ако детето действително го безпокои нещо – глад или болка, залъгалката е безполезна – то продължава да плаче и да търси внимание от мама.

7. Залъгалката може негативно да се асоциира със заспиването

Тежко е на тези родители, чиито деца успяват да заспят само със залъгалка. В моментите на кратките събуждания по време на фазите на съня, малкото не може да заспи самостоятелно и отново търси биберона. За да си върнат спокойните нощи, на родителите им се налага да научат детето да заспива без залъгалка. Защо изобщо им е било да го учат на обратното?

На децата, които са кърмени, залъгалката действително не е необходима. В ситуации на принудителна раздяла с майката при бебета, които са на адаптирано мляко, е необходима консултация с педиатър. В подобни случаи е вероятно залъгалката да помогне.

Използвайте я като временен аксесоар и помнете, че всичко е добре, когато е с мярка.

Източник: Новите родители