Детето опознава света, като използва своите 5 сетивни органа – зрение, слух, сетивност, слух, обоняние и вкус. И само възприятията от хармоничното им съчетаване гарантират правилното му развитие.

Защо използването на таблети и електронни устройства може да попречи на интелектуалното и емоционално развитие, разказва спациалист-невролог.

Малките деца трябва да играят, да тичат, да рисуват, лепят, моделират, да пробват различни храни, да слушат песнички и приказки. Родителите често „си спестяват“ всичко това оставайки го почти от пелените да се забавлява пред екрана. А няколко години по-късно този навик им създава куп проблеми в обучението и поведението на хлапето.
Всичко, което те правят, е в името на детето. Водени са от благородни мотиви и редовно му включват „обучителни“ анимационни филмчета. За никакво обучение обаче не може да става дума, категоричен е неврологът. За хлапето това са просто движещи се картинки. Мозъкът се развива слабо, зрението от най-ранно детство се натоварва прекомерно с риск да се увреди, обяснява той и посочва още вреди.

Интелектуално развитие

Говорът на детето може да забави – защото с таблета не му се налага да се упражнява да каже едно или друго. А това от своя страна води до задръжка на много други функции.

Физическо развитие

Хлапето няма достатъчно движение и физическа активност, докато стои пред екрана. Това може да стане причина за непохватност, лоша координация на движенията, а по-късно и до отказ от всичко, което е свързано със спорта.

Емоции

Пристрастените към електронните джаджи често са необщителни, потънали в себе си или прекалено емоционални, привързани са към родителите си, без нужната за възрастта им самостоятелност.

Здраве

Постоянният стрес отслабва защитните сили и понижава имунитета. Той води до проблеми със съня, а оттам идва и предразположението към други болести.

Източник: Новите родители