Разкопчаното  долно копче на мъжкото сако не е някакъв моментен тренд, а основно правило в джентълменския дрескод. Да видим обаче откъде идва тази норма в етикета и защо е проява на лош вкус ако не я следваш.

Американската версия

Първото обяснение откъде идва странната традиция да оставяш долното копче на сакото разкопчано, ни насочва към Дивия Запад. Там, където стойността на живота е била равна на стойността на един куршум и е действала правдата на поговорката „Бог ни е създал различни, колт ни прави равни.” Преимуществото от няколко секунди, което давало разкопчаното долно копче на сакото в свят на жестока саморазправа било не по-малко важно от точността и качеството на барута.

Английска версия

Втората история, обясняваща традицията да не се закопчава долното копче на сакото е по-правдоподобна от американската, дори и само поради факта, че е документирана в снимки. Според английската трактовка модата с разкопчаното долно копче била въведена от британския монарх Едуард VII, който с възрастта напълнял и по тази причина му се налагало да държи разкопчани сакото и жилетката под него. Бърза справка със снимки на монарха на по-млади години обаче категорично опровергава това обяснение.И на тези кадри младият Едуард VII, в значително по-добра форма, отново е с разкопчано долно копче на сакото. И си личи, че е от чиста показност, а не поради отеснявала кожа. Това, впрочем, не е единственият моден пробив, въведен от монарха. На него се приписва например замяната на цилиндъра с меката филцова шапка.

Банално-практична версия

Класическите стари книжки по етикет учат, че долното копче на сакото не се закопчава по една проста и практична причина: когато седнеш с изцяло закопчано сако, то се нагъва на вълни и изглеждаш нелепо. А, от друга страна, не е прилично да ровичкаш по себе си преди сядане. Ето защо, най-добре е долното копче изобщо да не се закопчава

Някои изключения

Има ли все пак случаи, в които е допустимо долното копче да бъде закопчано?

Има, разбира се, например, ако сакото е само с едно копче. Долното копче трябва да се закопчава и при двуредови сака. При комбинацията от сако и жилетка, сакото е изцяло разкопчано, а жилетката – закопчана отгоре до долу.

Очевидно, това са етикетни нормативи. А нормативите не се обясняват, просто се следват. Ето още няколко такива правила:

- В официална обстановка сакото трябва да е закопчано

- Със закопчано сако се влиза при посещения, дори и в дома на познати, в ресторант (особено, когато сте с дама), на съвещание

- Сакото трябва да е закопчано и когато сте в делови президиум или ви предстои изказване...

...а също и по време на танц!

Източник: Мениджър Нюз