Те ходят като призраци по бреговете на остров Ванкувър в Канада – така неуловими, че хората рядко виждат как те се прокрадват из мъхестите гори.

Британският режисьор Бърти Грегъри е един от щастливцитe: той наблюдава крайбрежни вълци – известни още като морски вълци през 2011 г.

„Има нещо в присъствието на крайбрежен вълк – те просто имат тази магия и аура около себе си“ – казва той.

Този опит го вдъхновява да се върне и да документира животните за първия епизод на National Geographic в YouTube, wild_life with bertie gregory, която започва от трети август.

„Крайбрежните вълци са уникален хищник и ловуват в този фантастичен пейзаж“ - казва Грегъри. Островът и неговите отдалечени западни покрайнини са след запазените диви части на тихоокеанския северозапад.

Разгледайте тази галерия със снимки на крайбрежни вълци.

Крис Даръмонт, научен директор на фондацията Рейнкоуст Консервейшън, е изучавал необичайния начин на живот на хищниците за около две десетилетия. Той споделя някои интересни факти за неуловимата популация на крайбрежните вълци.

Има два вида крайбрежни вълци

Има континентални крайбрежни вълци и крайбрежни островни вълци, като последната е тази, която е във фокуса на Грегъри. „Континенталните крайбрежни вълци са също „крайбрежни“, въпреки че ядат по-малко морска храна в сравнение с тези на острова” – казва Даръмонт.

Животът им е обвързан с океана

Животът на крайбрежните вълци е изцяло свързан с океана за разлика от сухоземните им братовчеди. Гените им също доказват. И двата вида крайбрежни вълци имат различна ДНК от вълците във вътрешността на континента    , показва изследване от 2014 г., публикувано в BМC Ecology.

До 90 процента от диетата им е морска храна

Повечето вълци се хранят с горски дивеч – сърни и елени, но крайбрежните са почти изцяло песцетарианци – като сьомгата съставя около една четвърт от менюто им. Освен нея те ядат ракообразни, миди, яйца на херинга, речни видри и умрели китове.

Те са отлични плувци

Крайбрежните вълци живеят с две лапи в океана и две лапи на сушата, казва Даръмонт. Когато ловуват, те преплуват километри между островите, за да пируват с тюлени и трупове на животни, които намират върху скалите.  „Най-дългият им записан рекорд е 12 километра от сушата до близък архипелаг.“

Близки са по размери до немската овчарка

Те са по-дребни от сивите вълци в останалите части на страната, което е следствие от начина им на хранене. „Вълците във вътрешността са с около 20 процента по-едри“ - казва Даръмонт. Освен това цветът на крайбрежните обикновено е кафяв или червеникав.

Остров Ванкувър не е единственият им дом

Има и още популации, които обитават югоизточната част на Аляска, въпреки че общият им брой е намалял с течение на времето. „Някога те са бродели по цялото крайбрежие чак до Калифорния в тогавашните умерени дъждовни гори. Сега те слизат само на север от Ванкувър.“ - казва ученият.

„Това трябва да ни напомня да се грижим добре за тях.“

Източник: National Geographic