Те са големи, грозни и... смърдят

Знаете ли, че двете най-големи цветя на света са прочути най-вече с отвратителния си аромат? Rafflesia arnoldii расте в джунглите на Индонезия, а цветът й достига до 1,5 м в диаметър и тежи 7 килограма! Рафлезията е паразит, който се прикрепя към други растения и черпи от жизнените им сокове. Когато цъфти, този неканен гост изпуска аромат на... гниещо месо! Подобно на него, Amorphophallus titanium има огромен цвят – той стига височина от 6 метра и може да тежи до 80 килограма! Нищо чудно да искате този виолетов красавец в дома си, но си купете много силен дезодорант или направо щипки за нос, защото титанът вони на... труп. Уф!

Чисти зъбки

Знаете ли, че четките за зъби датират от 3000 г. пр.н.е.? Е, вярно – тогава те са представлявали тънки пръчици с разръфани краища, които хората дъвчели и триели зъбите си с тях. Четките с четина, подобни на тези, които използваме днес, са изобретени в Китай през 1498 г. За направата им вземали острите косми от гърба на глиган, прикрепвали ги към костени или бамбукови дръжки и ги подстригвали. Глиганските четки се използвали чак до 24 февруари 1938 г., когато в магазините се появила първата найлонова четка, каквато всички имаме в банята си. Тя се казвала „Чудодейната зъбна четка на д-р Уест” и била произведена в САЩ.

Миниатюрни метеоролози

Знаете ли, че можете да определите температурата на въздуха по песента на щуреца? Нейната скорост варира в зависимост от това колко му е топло на насекомото. Съществува даже формула, с която грубо може да определите градусите според скърцането на щурците. Формулата е измислена за скалата на Фаренхайт, но после лесно може да превърнете стойностите в градуси по Целзий. Просто пребройте колко пъти изсвирва щурецът за 15 секунди и после добавете числото 37.

Главната причина

Знаете ли, че гълъбите поклащат главата си нагоре-надолу, когато вървят, не просто за да изнервят минувачите? Всъщност тези птици, както и още поне осем вида, между които свраките, жеравите и пъдпъдъците, клатушкат глава по много стратегически причини. Това движение им помага да запазят равновесие на земята и да стабилизират зрението си. Една теория гласи, че тъй като при летеж птиците се движат леко нагоре-надолу с ритъма на крилете си, мозъкът им е устроен така, че да възприема външната информация през това движение.

Китайският фокус

Който не е ходил в китайски ресторант и не е получавал курабийка с късметче, той не се е чудил как хитрите готвачи са успели да набутат листчето в плътната тестена мидичка. Знаете ли, че отговорът е обидно прост? Курабийките с късметчета се изпичат под формата на плоски кръгчета. Докато са още горещи и гъвкави, върху кръгчето се слага бележката с късмета, след което то бързо се прегъва на две и после още на две под формата на пеперуда.