Често ли се чувствате тъжни? Склонни ли сте да се самосъжалявате, да се сравнявате с другите, да имате усещането, че заслужавате повече, а всичко най-ужасно сполетява именно вас? Подобни чувства са не само много вредни за вас, но могат да бъдат тревожни сигнали за депресивно състояние. Уверяваме ви, че много хора се чувстват по същия начин. Ето какво можем да предприемем, за да се чувстваме радостни и удовлетворени:

1. Започнете деня с усмивка и бъдете благодарна за новия ден, защото той ви дава нови възможности. Освен това, когато се усмихвате, най-вероятно и другите ще ви отвърнат със същото и по този начин ще генерирате добра енергия.  

2. Бъдете продуктивни. Старайте се всеки ден да вършите нещо положително, важна работа, която да ви носи удовлетворение. Но също така не се претоварвайте, защото е необходимо умът и тялото да имат отдих, за да се освободят от стреса и песимизма.

3. Отделете време за хората, на които държите. Напомняме колко е важно да сте заобиколени от хора, които ви носят положителна енергия и ви карат да се чувствате щастливи, а не такива, които изсмукват енергията ви, постоянно ви критикуват или ви потискат.

4. Правете нещата, които ви карат да се чувствате живи. Все едно какви са те. Това е най-хубавото и полезно чувство на света – дали ще се разходите под дъжда, дали ще отидете да изгледате хубав филм или ще си купите нова книга – не пестете от нищо, което ви носи радост.

5. Вярвайте в себе си. Спрете да се подценявате. Способни сте на много повече, отколкото предполагате. И не, другите не са непременно по-добри от вас – те просто вярват повече в собствените си възможности.

6. Не губете кураж и ентусиазъм. Загубите ли ги, значи сте загубили и вкуса към живота. Осмелявайте се да опитвате нови неща, предизвиквайте себе си. Изненадвайте другите и себе си. Това е ключът към силата, с която да преодолеете трудностите.

7. Извинявайте се и прощавайте искрено, от сърце. Никой не е идеален. И животът е кратък. Ето ви две истини, които ще ви спестят много главоболия, ако си ги припомняте по-често. Затова не чакайте непременно другият да отстъпи и да се извини пръв. Няма време за това. Ако държите на някого, подайте му ръка.

8. Възползвайте се от безкрайните възможности на живота. Не се страхувайте да опитвате нови неща. Ако правите всеки ден едно и също, как очаквате да промените нещо в живота си?

9. Отделяйте време за себе си. Много е важно да не се изолирате и да поддържате социални контакти, защото самотата убива. Но също толкова важно е да умеете да бъдете насаме със себе си и да не се страхувате от това. Намерете нещо, което ви носи удовлетворение и наслада – някакво уединено занимание, което да ви даде пълноценна почивка за тялото и ума.

10. Наслаждавайте се на изкуството около себе си. Насладете се на хубава песен, на талантлива картина, на приятен филм, на красив залез – отпуснете се и просто съзерцавайте. Това е истинска храна за душата.

11. Живейте просто. Животът в задълбочени размисли и постоянни равносметки се превръща в пропиляно време. Не трупайте бремето на сложността, освободете се от ненужния товар, разтоварете съзнанието си. Намерете удоволствието в простотата на съществуването, в радостта от обикновените неща, които всъщност са необикновеното на живота.

Цветелина Велчева