Всеки е чувал изречението: „Никога не си лягай сърдит!“ - най-вече по отношение на интимната връзка. Но експертите са на мнение, че това може дори да се отрази благотворно на отношенията. Ето защо:

Връзката не е винаги чиста романтика и след известно време розовите очила отново приемат нормалния си цвят. Което не означава, че отношенията стават скучни с годините. Може би само малко по-улегнали и зрели. Според психолозите и брачните експерти клишето, че никога не бива да си лягате насред неразрешен спор, вече е изтъркано. Те дори поддържат тезата, че е по-добре да си легнете ядосани, отколкото да задълбочите спора. Вероятно в съзвучие с поговорката, че утрото е по-мъдро от вечерта.

„Да останете будни цялата нощ, за да намерите решение, често води до умора или до възникването на нови проблеми - казва клиничният психолог д-р Джошуа Клапов. – Предизвикателството не се състои в това да не си легнете сърдити, а в това да проведете продуктивен разговор и така да разрешите спора“.

И така, нужно ли е ли да будувате до сутринта, за да изгладите различията си? Обикновено решения не се намират за една нощ, а се нуждаят от време. Често даден аргумент може да отприщи емоции, които трябва да се осмислят, за да бъдат разбрани. Според д-р Клапов е по-важно да приемете, че решението на конфликта може да отнеме повече от един ден, отколкото да се опитате да постигнете компромис от страх да не си легнете сърдити.

  А д-р Джес О’Райли, модератор на подкаста „Секс с доктор Джес“, съветва: „Когато имате чувството, че сте стигнали до някакво решение, продължете да разговаряте“.  Ако обаче не разбирате изтъкнатите от опонента доводи, следва да направите малка пауза. След възстановителния нощен сън умът ви ще се избистри и ще бъдете в състояние да постигнете задоволително разрешение на спора. Д-р О’Райли подчертава също, че да заспите скарани съвсем не означава пълно разединение. Все още бихте могли да си засвидетелствате уважение и грижа, докато трае паузата в кавгата. И да обещаете на партньора (партньорката) си, че непременно ще поработите върху проблема.  Дори вечерният ви спор да остане недовършен, нищо не пречи да си пожелаете „лека нощ“, да се прегърнете или да си кажете „обичам те“. Това е важно, тъй като уверенията във взаимните ви чувства могат да помогнат да заличите потенциално негативния ефект от конфликта. Не бива да забравяте също, че всеки има различно отношение към конфликтите. Някои не умеят да сдържат емоциите си, докато други дълго лежат будни, смазани под тежестта на спора. В тази връзка клиничният психолог д-р Карла Манли съветва: „Ако партньорите имат различен подход към разрешаването на проблемите преди лягане, важно е да намерят компромис, приемлив и за двете страни“.  

Опитайте се да намерите решение още същата вечер, но ако не успеете, струва си да проведете откровен разговор с партньора (партньорката) си, за да получите съгласието му (й) да продължите да разисквате темата на следващия ден. Различията в мненията и споровете са човешки и напълно нормални в една връзка. Благодарение на тях вие израствате, стига да дискутирате конструктивно.