От 2020 година принципът за уседналост по постоянен или настоящ адрес се въвежда и за детските градини. Целта на новите правила за прием в детските градини в София, гласувани от общинските съветници , е децата да посещават заведение в близост до дома, подобно на принципа за прием в първи клас. Това съобщи зам.-кметът по образование Тодор Чобанов пред bTV.

Предимство ще получават децата, които имат 2-годишна уседналост по постоянен или настоящ адрес.
Друг акцент е премахването на практиката пазене на място. Така децата, които са отсъствали повече от 60 дни от ясла и 30 дни от детска градина, ще губят местата си. 
Намалява се броят на децата с хронични заболявания в група. Ако досега са били по пет в група, сега ще бъдат по три. Братята и сестрите на вече приетите деца в градини ще имат предимство.
„След дълги дискусии и консултации накрая се взе решение тази точка да отиде в основния списък. Промени се разпределението в тези две опашки на 70/30. 70% в общия списък и 30% по социални критерии. Братята и сестрите отиват в основния списък с 1 т. като тя се използва само веднъж., т.е. ако има близнаци, те използват само 1 точка“, обясни  Чобанов.
Предимства ще имат и децата на работещите родители и на студентите.
Също така се затяга и контролът по прием на децата с хронични заболявания като те вече ще се приемат само с ТЕЛК-ово решение, а не с протокол от личния лекар, както беше досега.
Всички промени ще влязат в сила от март 2020 г.

Източник: Новите родители