Майката оставя детето в градината, а то сърцераздирателно плаче и не иска да се отдели от нея. Няколко минути по-късно обаче се успокоява и през целия ден весело си играе. То може да плаче по различни причини – страх от неизвестното, от това, че усеща тревогата на майка си или, защото влиза в нова среда.

Има обаче по-сериозни признаци от сълзите на входа на детската градина, на които трябва да обърнете внимание, пише letidor.ru.

Груби игри

Предложете на детето си да играе на детска градина с играчките. Ако в ролята на възпитател, то крещи на мечето и на зайчето, а те тъжно плачат. Вероятно и в действителност това се случва. Още по-лошо стоят нещата, ако то въобще откаже да играе, без да обяснява защо.

Проблеми с апетита

Децата често не ядат в градината, защото не харесват яденето. Някои специалисти дори съветват родителите от по-рано да проучат какво влиза в менюто, за да започнат да готвят подобни ястия и у дома.

Ако обаче детето въобще отказва да яде, това може да е сигнал за стрес.

Застой в развитието

На фона на стреса, детето може да започне да се държи като бебе – 4-годишното да иска да го храните в устата, а 6-годишното да започне нощем да се напикава в леглото.

Може да се появят и вредни навици: смукане на палец, разчесване ранички, хапане и разраняване на устните ...

Промени в поведението

Ако доброто и хрисимо дете започне да се кара и заяжда с всички, храброто момче вече не иска да спи само през нощта, а общителното се затвори и вглъби в себе си, трябва да се замислим какво се случва в градината.

Продължава на страницата на Новите родители