Тръгването на детска градина е нещо вълнуващо и страшно както за децата, така и за родителите. Нека да видим от какво най-много се притесняват майките и татковците:

1. Ще се разболее
Това е най-страшният страх. Действително, в детската градина малчуганите боледуват по-често, отколкото ако са вкъщи. Но ако детето има слаб имунитет, то може да прихваща вируси лесно където и да е. Практиката показва, че в началото в детската градина детето боледува често, но с времето понася заболяванията по-лесно и боледува по-рядко.

И не забравяйте – после му предстои да тръгне на училище, където средата също е пълна с кашлящи и кихащи деца, затова е добре да привикне отрано.
Добре е да закалявате детето – за целта в градски условия помага дори и ходенето на басейн. Излизайте сред природата, къпете го с хладка вода и го оставете да ходи босо вкъщи.

2. Ще плаче
Това е твърде вероятно – първите дни по няколко минути при раздяла. А след това ще се заиграе и ще забрави. Повярвайте, персоналът в детската градина е привикнал към детските сълзи и си има начини да успокоите детето.

3. Ще го обидят
Това е особено голям страх, ако сте привикнали постоянно да сте заедно с детето и да го защитавате във всяка ситуация. В детската градина детето само ще гради отношенията си с връстниците и ще се учи да отстоява себе си. Отнесете се към това положително – това е необходимо.

Ако детето е много стеснително и плашливо, кажете това на възпитателя, а у дома разучете с него няколко фрази, с които то може да се обръща към децата, за да завърже приятелство.

4. Ще остане без надзор и ще му се случи нещо страшно
В детските градини всички сътрудници обезателно изпълняват нормите за безопасност. И дори ако в някакъв момент групата не е под надзора на възрастен, децата са научени да съблюдават режима и знаят основните правила. Дори ако някой не знае нещо, те копират поведението едно от друго.

Как да се справите с притеснението си? Обсъдете мерките за безопасност с детския възпитател. За да се успокоите, помолете да видите стаята на групата. Вкъщи обяснете на детето кои са опасните остри и режещи предмети, че от огъня трябва да се стои по-далеч, а от градината не може самоволно да се прибира само.

5. Ще се научи на лоши неща
Първо, доказано е, че домашната среда много по-силно се отразява на детето, отколкото градината или училището. Второ, дори и малкото да е понаучило нещо неприемливо от градината, може да поговорите с него и да му обясните, че това не е хубаво и не се прави така.

6. Ще му се карат
Само ако детето не се подчинява на режима. А, за да не се случи това, приучете детето към навиците на градината по-рано: наложете му същия дневен режим, поощрявайте самостоятелността му във всички аспекти.

Продължава на страницата на Новите родители