Бащата определя пола на детето, интелигентността зависи от майката – тези и други любопитни подробности може да научите, ако се поинтересувате от гените и наследствеността, когато планирате дете. А най-важният въпрос все пак е дали бъдещото дете ще е здраво и няма ли да наследи някои заболявания на фамилията.

Тайната на човешкия живот се съдържа в нишка с дължина метър и ширина само няколко милиардни от милиметъра. Известна е като ​​ДНК или дезоксирибонуклеинова киселина.
Именно в нея се съдържат всичките ни големи и малки семейни тайни.
Свита на топка, информацията се намира в центъра на ядрото на всяка клетка под формата на 46 хромозоми. Те от своя страна съдържат 50 000–100 000 гена, които наследяваме - половината от татко, половината от мама.

Всяка хромозома в тялото ни има двойка (има общо 23 двойки), с изключение на половите хромозоми при мъжете (несдвоени X и Y).
Ако една двойка има различни гени, само един от тях ще може да се изяви. И този, който успее, науката определя като доминиращ, а „потиснатият“ е рецесивен.

Какво ще наследи бебето

За да може детето да прояви рецесивен наследствен белег, той трябва да му бъде предаден едновременно от бащата и майката. Но доминиращата черта ще стане очевидна, дори ако бебето я получи само от един от родителите.
Ето пример: тъмнокосите родители могат да имат бебе със светли коси. Всичко зависи от подреждането на доминантни и рецесивни гени. Но за да има детето кафяви очи, не е достатъчно единият родител да е с кафяви очи. Кафявият цвят е доминираща черта по отношение на синия, например. 
Само не си мислете, че всеки ген съответства на една ясно дефинирана анатомична, физиологична или дори психологическа черта, като цвят на очите, косата или форма на ушите.
В действителност всичко е много по-сложно.
Няма ясно съответствие между гените и физическите характеристики, предавани от родители на деца.
Например, бебето може да наследи руса коса от майка си, но ще е къдрава като на бащата; или ще има цвета на очите от бабата, а формата ще наследи от майката.
Това е играта на случайност в комбинацията и разпределението на гените, която обяснява удивителното разнообразие, включително между братя и сестри, тъй като има само едно на милиард шанс две деца от едно и също семейство да бъдат генетично сходни.

Момче или момиче: всички въпроси насочете към татко

Теоретично шансовете на жената да роди момиче или момче са равни.
Има семейства обаче, в които се раждат само момичета или само момчета. Какво означава това?
Единственото, което можем да кажем със сигурност е, че полът на детето се определя от сперматозоида. Ако яйцеклетка срещне сперматозоид с X полова хромозома, ще се роди момиче. Ако сперматозоидът носи Y хромозома, ще се роди момче.
Някои последни изследвания показват, че полът на детето зависи от това в кой ден спрямо времето на овулацията (т.е. появата на готова за оплождане яйцеклетка) правите любов.
Известно е, че сперматозоидите с Y хромозома са по-подвижни от своите X двойници, но те не живеят дълго. Това означава, че зачеването близо до овулацията е по-вероятно да създаде момче. Ако сте правили любов три до четири дни преди или след овулацията, има голяма вероятност да родите момиче.

Продължава на страницата на Новите родители