Обикновено родителите започват да си задават въпроса как да научат детето да е по-целенасочено и амбициозно, когато тръгне на училище или започне да спортува. Но всъщност е необходимо да му внушат мотивация за успех, смелост за постигане на целите много по-рано – още когато прави първите си стъпки, обяснява .психологът Ана Баришникова и дава някои ценни съвети.

Правило №1: Позволете му да прави грешки

Често тревожните родители не позволяват на детето да направи нещо само, опитват се да го предпазят да не падне, да не стъпи на криво. Но именно в тези моменти се кове желанието му за победа или безпомощност:

„ Направих го! Справих се! Успях!" - когато за първи път усети силата си.

- „Щом не се справих, значи мога да направя нищо сам“ - чувство на безпомощност.

Защо да се мъча, когато другите ще го направят вместо мен“ - приемане на безполезността на всяка дейност.

С други думи е важно родителите да дадат на детето възможност да прояви независимост: да направи нещо, да допусне грешки, да поправи грешките и да опита отново.

Въпреки че може да е трудно да решите да оставите 2-3-годишното да сипе брашното в купа - колко чистене ви чака след това! Но така то развива и мотивация, и творческа активност, и смелост, и воля.


Задачата на родителите е да бъдат там, да насърчават, да помагат, ако наистина е необходимо, и да вярват в детето си.

Правило №2: Да го научат на дисциплина

Горе-долу около третата година започваме да формираме и самодисциплината. И тук майките и татковците трябва да започнат от себе си. Родителите определят правилата и ги спазват. Винаги.

Правилата трябва да са разумни, кратки, разбираеми за детето. И е много важно родителите сами да ги следват. Кое дете ще откаже сладкиши преди вечеря, ако родителите му също постоянно ги хапват?

Постепенно правилата се усложняват и на тяхна основа започват да се формират навици. Например сутрешни упражнения, разходка преди лягане, хранене без джаджи на масата и много други.

В тези моменти се тренира и силата на волята.

Правило №3: Да си поставя цел

Детето расте и има нужда да си поставя цели, особено когато тръгне на училище. Целите израстват от мечти и желания. Какво искаш да правиш? Какво би искал да получиш? Какво ли искал да научиш?

Ако очите на детето светнат, когато отговаря на тези въпроси, това е целта. И след това заедно проучете начините как това може да се постигне. Когато работите върху целите, е важно да подкрепяте детето, да се фокусирате върху малки стъпки и резултати.

Снимка: Getty Images

Правило №4: Хвалете го и се гордейте

Често забелязваме само грешки, но детето трябва да бъде похвалено, дори и за малко постижение. Прегръщайте го по-често, гордейте се с него. Това, наред с други неща, ще помогне за формирането на достатъчно високо самочувствие, самочувствие и чувство за „Аз мога!“.