Помните ли момента във филма „Специален доклад“, когато Том Круз не може да избегне проследяването, защото навсякъде сканиращи устройства докладват местоположението му на всяка крачка към централната база данни. Google прави нещо подобно. 

Компанията следи потребителите навсякъде, където отидат. Червена точка върху карта маркира къде се намира даден човек и къде е бил по-рано – което на свой ред може да се използва, за да идентифицира всеки един индивид, ако някой иска да направи това. 

Не ни вярвате? Има начин да се проследите сами. Просто влезте в същия Google акаунт, който използвате на телефона си и последвайте този линк. Ще можете да видите къде сте били от началото на месеца до днес. 

По-невероятното е, че, без значение какви настройки за поверителност изберете, вашата информация продължава да се събира и съхранява от Google. 

Добрата новина е, че можете да намалите степента, в която ви проследяват, като следвате описаните няколко стъпки. Не забравяйте да споделите тази информация с всички, които познавате. 

За да проверите дали историята на местоположенията е активирана при вас, отидете на Google карти и отидете на „Вашата хронология“, отворете менюто в горния десен ъгъл - „Настройки на хронологията“ и после на „Настройки на местоположението“. Оттук можете да включвате и изключвате услугата.

Само по себе си това не изтрива историята на местоположенията ви. Ако искате да изтриете историята, върнете се в менюто „Настройки на хронологията“ и плъзнете надолу, докато стигнете до „Изтриване на историята на местоположенията“. 

Източник: Bright Side