Ако преди 20 години трябваше да носите бебето на ръце, сега се появиха различни приспособления за „бебеносене “, които улесняват младите родители.

Нека видим по какво се различават. 

От първите дни на живота

Експертите смятат, че слингът има редица неоспорими предимства. В него може да сложите бебето буквално от първите дни на живота, тъй като то ще бъде разположено по същия начин, както в ръцете на майка си, с други думи в най-физиологичната позиция.

В английския език съществува непреводимо разграничение между два типа продукти – “wrap” и “sling”. Описателно казано, слинговете “Wrap” тип “шал”, могат да се връзват на различни възли, а “Sling” се изпозлва единствено за слинговете с халки или така наречения “ринг слинг”. 

Когато бебето е с лице към майката, обгърнало с крачета кръста, то има естествена профилактика на тазобедрената дисплазия, обяснява педиатърът д-р Мария Зиборова.

Дупето виси в „джоба“ от плат, тежестта се разпределя равномерно, докато натоварването на таза и гръбначния стълб е минимално. 

Бебетата, които се носени в слинг, имат по-силни мускули  на гърба и са с по-добре развит вестибуларен апарат от тези, които лежат в колички.

Снимка: Getty Images

Удобен е и за мама

Когато носите бебето в слиг, натоварването върху гръбначния стълб и краката на майката се разпределя равномерно. Това означава, че тя може да го носи много по-дълго, отколкото на ръце.

Второ, слингът лесно се притяга или разхлабва. Може да се премести на дясно или наляво.

Трето – за нея е много удобно да храни бебето в слинг, незабелязано от любопитни очи.

И накрая, докато бебето е в слинга, ръцете на майката са свободни и нищо не ѝ пречи да прави обичайните неща.

Кога може да влезе раница

Ергономичната раница е създадена съвсем различно от слинга. Тя има предварително “фиксирана” структура. В нея то сяда, заема определена поза, а майката/таткото само нагласят дължината на презрамките, така че да им е най-удобно за носене.

Снимка: Getty Images

За разлика от слинга, бебето може да се носи в раница, само след като вече седи стабилно. В този случай краката висят, бебето седи в конструкция, която наподобява гащички, натискът на тежестта пада единствено върху перинеума, което създава ненужно натоварване на таза и гръбначния стълб.

Движенията на мъника в "кенгуруто" са ограничени, и не може да сменя позицията на тялото.

Освен това повечето модели не позволяват удобно и дискретно да нахраните бебето, без да го вадите от раницата.

Що се отнася до майката, ремъците могат да оказват натиск върху раменете, а голямото натоварване на гърба може да ѝ причини болка.

Оптимален избор

Слингът с халки е удобен, когато майката трябва да се върши домакинските задължения. Този дизайн е подходящ и за носене на новородено.

За пазаруване, пътуване с градски транспорт, туризъм е по-добре да изберете така наречения слинг шал.

Най-добра е те са се използват, след като бебето навърши 3 месеца.

Моделите "кенгуру" и тип раница избирайте с широки и меки презрамки и колан на кръста, който ще предпази гръбнака ви от претоварване.

Гърбът на раницата трябва да е твърд, а облегалката за глава трябва да е висока и стегната, с крепежни елементи под формата на карабинери или закопчалки (велкро не е най-надеждният вариант).

Снимка: Getty Images

Два режима

В слинг или "кенгуру" бебето може да бъде поставено с лице към вас или с лице към другите.

Докато бебето е още малко, по-добре е да поддържате максимален контакт с него. Когато седи с лице към мама, между тях се установява емоционална връзка, което влияе положително върху формирането на психиката.

Докато не натрупате опит, оправяйте шала и поставяйте бебето в него, само над леглото. Така ще сте по-спокойна и ще го предпазите от евентуално падане отвисоко.

Позицията „с лице към света” дава възможност на детето да реализира естествен познавателен интерес, тъй като е на височина и може да наблюдава всичко наоколо.

В същото време то се научава да прави избор, защото решава къде да гледа, кога и към кого да се обърне.

Друг фактор, който стимулира интелекта, е възможността да изучава семейния живот, докато майка му върши домашните си задължения пред очите му. То вижда това, което виждат родителите му, чува това, което чуват и понякога чувства същото като тях. Така бързо се включва в живота на възрастните.

Мона Василева / Новите родители