Почистването на ушите е обикновена хигиенна процедура, която повечето хора правят веднъж на няколко дни. Не всички обаче сме наясно, че ушната кал има защитна функция и може да бъде индикатор за нашето здравословно състояние. С помощта на клечка за уши можете да видите какъв е цветът на ушната кал и какво означава това за здравето ви.

8. Сив цвят

Ако ушната кал е сива, без други симптоми, няма какво да ви притеснява. Вероятно е просто прах. Този цвят е обичаен за жителите на големи градове със силно замърсен въздух.

7. Следи от кръв

Ако забележите следи от кръв, когато почиствате ушите си, това може да означава, че тъпанчето ви е перфорирано. Това може да доведе до инфекции и трайно влошаване на слуха. Затова е нужно да потърсите лекар.

6. Кафяв цвят

Ако ушите ви изхвърлят прекомерно количество ушна кал, с по-тъмен цвят от обичайното, това означава, че организмът ви е преживял твърде много стрес. Полезно ще е да прекарате няколко дни в спокойна и спокойна обстановка.

5. Черен цвят

Ако се случи веднъж, няма какво да ви притеснява. Ако обаче ушите ви сърбят и сърбежът става по-силен, трябва да посетите лекар, защото черният цвят на ушната кал показва гъбична инфекция.