Онези от възрастните, които като деца са били наричани “упорити и твърдоглави пакостници, постоянно нарушаващи правилата”, ще печелят повече пари от останалите, след като навършат 40 години, откри ново изследване.

Резултатите са дошли след проучване на около 3000 деца в Люксембург. Учените са се концентрирали върху интелекта на децата, социоикономическия статус и семейната среда (наред с други уместни параметри).

40 години по-късно 745 от тези деца са били изследвани отново, за да се установят техните образователни и професионални постижения. Учените били изненадани да видят, че бунтовнически настроените малчугани са били систематично свързани с по-висок доход като възрастни.

Виж още: 20 снимки, които показват, че никога не е скучно с деца

Единствените други фактори, които са били по-успешни за предсказването на дохода на зрелите хора, са били по-високият коефициент на интелигентност и социоикономическият статус.

Вероятната причина за тази закономерност е, че бунтовнически настроените хора са по-успешни, когато застават зад интересите и целите си.

“Може да приемем, че студентите, които са се представили по-добре по тези показатели, могат да спечелят по-висок доход, защото са по-мотивирани в преговорите за високи заплати и увеличения,” смятат авторите на изследването.

“Едновременно с това не можем да изключим вероятността, че хората, които са били бунтовници по природа като деца, са по-склонни да нарушават правилата на обществото, за да получат по-високи приходи, дори това понякога да включва и неетични постъпки.”

Източник: Psy Blog