Алберобело е малко селище в Южна Италия. Това, с което е известно, са редиците бели къщи, които изглеждат като в приказка.

Тези уникални постройки са известни като "трули". Покривите им са строени от варовик и други камъни (без използване на никакъв свързващ материал). 

Заради тази особеност градът е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Gallery
Тези сухи каменни колиби са построени от варовикови плочи, подредени една върху друг, за да образуват пирамидални, куполообразни или конусообразни покриви. Въпреки липсата на хоросан, структурата е изненадващо стабилна.

Снимка: Goran Bogicevic / Shutterstock

Gallery
Стилът трули възниква в региона, когато местните жители се нуждаят от къщи, които са лесни за разглобяване. Идеята е да скрият домовете си от данъчните инспектори, изпратени от краля на Неапол.

Снимка: GoneWithTheWind / Shutterstock

Gallery
Къщите в стила трули са изградени с помощта на грубо обработени варовикови камъни, събрани от съседните области. Стените са положени директно върху основата, след отстраняване на повърхностния слой на почвата, когато е необходимо.

Снимка:  Rrrainbow / Shutterstock

Gallery
Те разполагат с малки прозорци, а камините, печките и местата за сядане са издълбани в дебелите стени. Покривите са построени от два слоя, като повечето къщички разполагат с гениални решения за събиране на дъждовна вода.

Снимка: Rolf_52 / Shutterstock

Gallery
Дебелите каменни стени пазят жителите от горещото слънце. През зимните месеци в къщите обаче става много студено.

Снимка:  GoneWithTheWind / Shutterstock

Gallery
Оцелелите къщи от стила трули в Алберобело днес са приютили магазини, ресторанти и хотели, като много от тях са все още обитавани от местните жители.

Shutterstock

Gallery

Malcangi Valentina / Shutterstock.com

Gallery

Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Gallery
Да надникнем и в прекрасните къщички...

 maudanros / Shutterstock.com

Gallery

maudanros / Shutterstock.com

Gallery

maudanros / Shutterstock.com

Gallery
Пожелаваме ви да го посетите!

Lesinka372 / Shutterstock.com