Учим се от успеха, не от грешките

15 януари 2017 г., 13:50
1766

Mopic / Shutterstock

Ключът към постигането на целите ви може да се крие в разбирането на химията на вашия мозък. Когато постигаме успехи, той произвежда допамин – химикалът на задоволството, който стимулира паметта и повишава концентрацията. Усещането ще ви мотивира да повторите изживяването на успеха, пише Мениджър Нюз.

Именно заради допамина всички се учим по-добре от успеха, отколкото от провалите си. Така се случва на естествено, неврологично ниво, защото неуспехите намаляват нивото на допамин в мозъка. Това пък от своя страна прави по-труден процеса на разбиране кое се е объркало.

Тезата е на американската авторка Моника Мита, цитирана от списание Entrepreneur. Тя съветва да си поставяме малки, постижими цели, за да поддържаме добро настроение и да се придвижваме напред. "Умственото обработване на малките победи може да ви тласне към по-голям успех", казва тя. И съветва да се фокусираме предимно върху  постижими, по-краткосрочни цели. Когато си поставяме летвата твърде високо, всъщност ставаме по-малко продуктивни. И всеки път, когато се проваляме, "изворът" на допамин пресъхва допамин. Естественото следствие от това е нарушаване на концентрацията и на способността ни да осмислим кое се е объркало.

Ето защо Мита съветва, че се учим повече от успеха, отколкото от грешките си. Всеки може да потвърди – понякога се случва да повтаряме едни и същи свои грешки отново и отново.

Изследване на Института за учене и памет "Пикоуър" на MIT потвърждава, че мозъкът ни функционира именно по този начин. Авторите му смятат, че клетките на мозъка приемат знание само от опита, в който сме свършили нещата правилно. Провалът не се регистрира по същия начин на неврологично ниво.

Експеримент на изследователската институция показва, че когато на маймуна се даде награда за това, че е погледнала в правилната посока, шансовете тя да се представи добре в следващи опити значително се повишават. Проучването дава важни отговори на въпроси, свързани с естествената пластичност на мозъка или способността ни да се променяме в отговор на лични изживявания. Когато поведението ни е успешно, клетките в мозъка ни се настройват към запаметяване. За сметка на това, грешните постъпки почти не водят до промени в мозъка. Специално при маймуните е имало значително по-малко подобрение на поведението след грешка, отколкото след успех.

Затова съветът на експертите е: поставяйте си цели, които мозъкът ви би харесал, защото са изпълними скоро и не са чак толкова грандиозни и невъзможни. Като колекционирате победи, независимо колко малки са те, въздействате на химическите връзки в него. Произвежда се повече допамин, след което ще усетите как силите и възможностите ви се подобряват. Но за да се задвижите към по-големия прогрес първо трябва да се възнаграждавате. Да заемете на ума си тези малки първи успехи.

Това е ключът към създаването на ваш собствен цикъл на продуктивност. Действайте с приземена визия и си пробийте път към по-голямото щастие чрез малки, постижими победи, които повишават вероятността да достигнете и изпитате голям позитивен развой.

Под малка цел се има предвид задача, постижима в рамките на не повече от три месеца, уточняват специалистите.

 

Коментари