Един от основните страхове на младите майки през зимата е детето да не настине. И когато температурите паднат под нулата, сутрин на път за детската градина, ще видите как водят хлапетата, екипиране като ескимоси – плътно омотани с шал през лицето, така че дори очите им не се виждат. 
Необходим ли е шалът, отговаря педиатърът д-р Евгени Комаровски.

При отрицателни температури детето трябва да диша през носа - носът единствено може да затопли вдишвания въздух. Ако той е запушен и детето диша през устата, студеният сух въздух навлиза директно в бронхите, а това е доста рисковано. Така че, ако детето е със запушен нос, по-разумно е да си остане в къщи. Ако то не диша през носа, няма такъв шал, който може да му затопли въздуха.

Ако навън е много студено и носът започне да мръзне – неговата защитна реакция е спазъм. Кръвоносните съдове на лигавиците частично се свиват. Така на практика той губи способността си да затопля вдишвания въздух.
Шалът помага. Когато покрива устата и носа, той задържа издишания топъл въздух близо до лицето и така затопля носа. Вазоспазъм не се появява. По този механизъм шалът затопля носа.

Как правилно да покриете лицето на детето в студено време

- Шал обикновено не е необходим, ако детето е в затворена количка - издишаният въздух значително повишава температурата в това ограничено пространство, където се намира главата. Освен това количката го пази от вятър.

- Шалът няма да навреди, ако детето е в отворена количка, на шейна, когато има слана и при силен вятър.

- Ако носът е студен, това е причина да помислите за шал за детето и за себе си.

- Нека шалът покрива не само носа, но и устата. Няма смисъл да предпазвате само устата.

- Материята на шала не трябва да дразни кожата и не бива да го стягате прекомерно, за да не приляга твърде плътно към лицето.

Новите родители