Ако търсите начин да внесете ред във финансите си, има множество инструменти, съвети и системи, които лесно може да намерите в интернет и да използвате, за да се уверите, че извличате максимума от парите си. Много от тях са изключително полезни, но ако трябва да сме честни със себе си, повечето лоши финансови решения не произтичат от липсата на знания, а от нашите емоции.

Ние прахосваме парите си (или прекаляваме с храната), когато сме изтощени, депресирани или имаме нужда от внасяне на чувство на комфорт в живота си. В други случаи пък сме твърде пестеливи и пропускаме добри възможности, които се откриват пред нас, заради някакви грешки от миналото, които са ни направили прекалено предпазливи. Много от нас продължават да дават приоритет на трупането на богатство, дълго време след като са си осигурили достатъчно пари, за да бъдат щастливи и всички техни нужди да са задоволени.

Ако целта ви е да внесете ред във финансите си, в много случаи човекът, който трябва да потърсите, не е счетоводител, а психолог, или ако се вслушате в съвета на писателят Рахул Чаудхари – лингвист.

В своя блог Чаудхари наскоро написа, че научаването на думи от различни езици, свързани с концепции за стойност, икономика и стремеж към по-добър живот, може да помогне на човек да мисли по-различен начин за парите и да му позволи да контролира импулсите си и да управлява своите финанси по-добре.

Експертите са съгласни с основната идея зад тезата на Чаудхари. Изучаването на чужди езици в действителност може да ви помогне да разширите емоционалния си речник и да разберете себе си и света по-добре. Когато обаче става въпрос конкретно за сферата на финансите, Чаудхари съветва да хората да се запознаят с три японски термина:

Чисоку

„Чисоку означава да сте удовлетворени от това, което вече имате“, казва Чаудхари, които използва термина, за да се увери, че не купува хубави, но излишни предмети за дома си. В Книгата си „Изкуството да живеем просто“ прочутият будистки монах Шунмьо Масуно обяснява термина по следния начин:

„В будизма казваме, че Чисоку, което означава да „да си удовлетворен“. Да знаете кога нещо е достатъчно и да намирате  щастие в това, което вече имате. Човешкото желание е безкрайно. Когато се сдобием с едно нещо, ние искаме още десет от него. Когато се сдобием с десет неща, искаме сто. Въпреки че знаем, че не ни трябват, не сме в състояние да обуздаем желанието си. Веднъж погълнати от тези чувства, няма начин да се задоволим. Ще има моменти, когато искаме нещо, от което имаме нужда. В това няма нищо лошо. Но след като придобием минималното необходимо количество от него, трябва да се научим да си казваме: „Това ми е достатъчно.“

Когато разполагате с термин, който да ви напомня, че желанието е безгранично и че пътят за излизане от копнежа не преминава през придобиването повече неща, а през повече мъдрост, то вие ще имате важен инструмент за внасяне на ред във вашите финанси.

Уаби-саби

Уаби-саби означава да намирате красота в несъвършенството. Терминът включва и идеята, че с напредването на възрастта нещата става по-красиви, пише Чаудхари. Освен че ще ви помогне да посрещнете с по-добро настроение следващия си рожден ден, този термин може да бъде противоторова срещу „синдрома на новото лъскаво нещо“.

„Работата на компаниите е да направят така, че новите продукти да изглеждат възможно най-привлекателни. Така те привличат клиенти“, напомня той. „Ако обаче започнете да оценявате красотата и характера на нещата, които вече притежавате, бързо ще установите, че нямате нужда от толкова чести смени на вашите вещи“, категоричен е Чаудхари.

Митате

Mitate означава да гледате на нещо по нов начин. Този термин може да означава и да си представите нови приложения за обикновен предмет от вашето ежедневие. „Като човек, който е израснал в индийско домакинство, аз имах този поглед върху нещата още от детството. Виждал съм как майка ми отлепва етикети от буркани за сладко и после ги използва като контейнери за подправки“, споделя Чаудхари.

Тази концепция със сигурност може да ви помогне да извлечете възможно най-много ползи от нещо, което притежавате. В общи линии, тя ще ви помогне да откриете най-различни нови възможности, които са били под носа ви през цялото време, но вие просто не сте им обръщали внимание. Ключът е да гледате на нещата в живота не само като на фиксирани обекти, но и като платно за творчески интерпретации.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз