Не е мит, че съществуват хора, които отнемат от силата и енергията на околните – това може да стане не само чрез поведение, но и чрез думи.

Ако човек около вас използва тези техники за манипулиране, помислете си дали си струва да го задържите в обкръжението си.

Лоши желания

Често хората използват в речта си някои изрази, чието значение не разбират. Или по-скоро - не му придават значение. Но това не означава, че думите от незнание ви засягат по-малко.

Между другото, такъв израз на изненада като "Уау!" се среща много често в ежедневната реч. В същото време значението ѝ е абсолютно отрицателно.

Понякога са прекалено груби в изказа си и се оправдават, че те просто така си говорят и са си такива. Само че подобен речник е възможно да засегне човека отсреща.

Хората чрез разговора могат да ни отнемат енергия, да ни развалят настроението (дори да не го осъзнаваме) и дори могат да навредят на здравето ни.

Думи за външния вид

Всички думи, които човек казва в гнева си за външния вид на събеседника, за неговото здраве, тяло или способности, имат голяма сила. И нямат оправдание. Например изрази като: „Ти сляп ли си?", "Много си кьопав" могат сериозно да засегнат човека отсреща. Това са деструктивни фрази, които съзнателно или не засягат събеседника на говорещия.

Случва се една неприятна дума, подхвърлена между другото, да бъде запомнена и да окаже влияние върху целия живот на човека.

Неприличен език

Непремереният език, неприличните думи, вулгарните изрази никога не са печеливши. Те могат само да отблъснат хората около вас и дълбоко да ги наранят.

Ругатните не казват нищо, те са празни фрази, които разкриват една много лоша страна от вас и рушат връзката ви с другите хора.

Думите имат огромна сила. Трябва да знаем, че те са не по-малко важни от делата.

Учените са потвърдили този факт чрез експеримент. Японският учен Масару Емото (1943 – 2014) прави експерименти с вода, излагайки я на музика, на реч, на фотографии, на мисли и думи, написани на хартия и прикрепени към стъклен съд.  След това фотографира замразените капчици вода подложени на експеримента. Резултатите са удивителни.

Симфониите на Бетовен и Моцарт предизвикват красиви кристали.

Хевиметълът деформира кристалите.

Листче, залепено на едната чаша с думата „Благодаря!“, създава красиви кристали.

А водата, на чиято чаша е залепен лист с думата „Глупак“, създава грозни и несъразмерни кристали.

Всичко това доказва силата на думите. Ако един неодушевен предмет реагира на позитивното и негативното, то какво очакваме за хората?

Обичайте, за да бъдете обичани.

Благодарете и ценете това, което имате.

Внимавайте в думите си, за да не наранявате, а да окуражавате и създавате приятелства по пътя си.