Много от уменията ни достигат своята връхна точка през 20-те години. Когато повечето от нас ударят 30-те, вече не сме най-добрите в спорта, пиенето и помненето.

По принцип се смята, че способността ни да реагираме бързо и да си припомняме важна информация намалява с възрастта. Ново изследване обаче показа, че не всички аспекти на интелекта зависят от възрастта. Докато някои достигат своя пик, когато сме в гимназията, други продължават да се подобряват след като навършим 40 години.

За да разберат как интелектът се променя с възрастта, психолози от Масачузетския технологичен институт (MIT) изследвали 48 537 души на възраст от 10 до 89 години, пише Science Alert.

Участниците трябвало да преминат езикови тестове и тестове за интелигентност и памет, които способстват за преценка на работната памет, математическите умения и речниковия запас.

Психолозите установили, че в зависимост от това какво разбираме под “интелект”, уменията достигат своя връх в различни периоди през целия ни живот. Изследването показало, че участниците на възраст 19-20 години се справили отлично с математическите задачи, докато работната памет била най-развита между 20-те и 30-те години, преди да започне бавно да намалява.

Умението да се изразяваме пък непрекъснато се усъвършенства, достигайки своя връх през 60-те или 70-те години.