Огледалце, огледалце, я кажи коя е най-красива на света…

Джулиян Де Силва – козметичен хирург от Лондон – смята, че знае отговора на този въпрос. Той е използвал математическото сечение, известно като Златното, за да определи, че Амбър Хърд е „най-красивото лице в света, според науката“, пише iflscience.

Лицето на Амбър отговаря с 91,85 процента точност на гръцкото Златно сечение на красотата Фи, което от хиляди години крие в себе си тайната формула на съвършенството. Нейните очи, вежди, нос, устни, брадичка, челюст и лицева форма са били измерени посредством снимки. Впоследствие са били изчислени 12 ключови маркера. В края на краищата става ясно, че те отговарят 91,85 процента от гръцкото сечение Фи, което е 1,618.

На второ място се нарежда лицето на Ким Кардашян (91,39), а Кейт Мос е трета (91,06 процента). Моделът Емили Ратайковски е на четвърто място с 90,8, а Кендъл Дженър – пета с 90,18 процента.

На своя сайт Де Силва се описва като „лицев хирург, който специализира в очи, нос, лице и врат“. Той предлага на жените своята формула, посредством която оценява красотата им (тя се базира на въпросното златно сечение).

Но дали методът му има някаква научна основа? И може ли да определя кой е привлекателен и кой не?

Математикът Джон Алън Паулос, от университета Темпъл, автор на книгата Innumeracy: Mathematical Illiteracy and its Consequences, не вярва в резултатите на Де Силва.

Gallery
Амбър Хърд - най-красивата

Guliver / Getty Images

Gallery

Guliver / Getty Images

Gallery
Ким Кардашян се нарежда на второ място

Guliver / Getty Images

Gallery
Емили Ратайковски е трета

Guliver / Getty Images

Gallery
А Кендъл Дженър - четвърта

Guliver / Getty Images