Ново изследване на университета в Бъфало показва, че определени личностни типове страдат по-рядко от депресия - две качества ги предпазват от заболяването. Според учените докато невротичните хора са по-предразположени към депресии, две черти на характера ги правят по-малко вероятни.

Изследователите от университета на Бъфало са установили, че екстровертните (тоест по-приказливите, общителни, енергични и открити) личности са по-неподатливи на мрачни настроения.

Друго качество, което може да предпази човек от депресии, е добросъвестността. При това дори ако спада към застрашения тип на невротиците. Това научно откритие може в най-добрия случай да означава обрат в лечението на депресираните хора. „Мисля, че в терапията и клиничната психология съществува тенденция да се акцентира върху проблемите и негативните неща. – обяснява Кристин Нарагон-Гейни, една от учените. – Ако се използват силните страни на пациентите, това може да повлияе благоприятно на лечението и да облекчи симптомите. Като се окуражи потърпевшият да прави нещата, които познава и умее, той несъмнено ще се почувства по-добре“.

Звучи многообещаващо, нали?