Теотиуакан е археологически обект в Мексико, който е разположен на 48 км североизточно от едноименната столица на страната. В точен превод от науатл, езика на древните племена по тези земи, Теотиуакан означава „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“.

Градът е основан е около I век пр.н.е. от неизвестни индиански племена. В предколониално Мексико той е представлявал многолюден град, културно-икономически и култово-религиозен център. Разцветът на града е бил през V до VII век след Христа, когато според историците и археолозите населението му е достигало 200 – 250 хиляди души.

Gallery
Учените все още не са единодушни кое точно древно племе е основало града около 400 години преди новата ера.

Няма достатъчно научни данни дали това са били толтеките, олмеките или тотонаките.

снимка: Anna Omelchenko/Shutterstock

Gallery
По неизвестни причини в края на IX век градът е напуснат и е станал необитаем.

Почти 3 века по-късно ацтеките го „откриват“, които използват изградения храмов комплекс за собствени ритуали.

снимка: Hugo Brizard - YouGoPhoto/Shutterstock

Gallery
Първите организирани разкопки се провеждат от Леополдо Батрес през 1906, когато те разкопавата голямата Пирамида на Слънцето. През 1917 Мануел Гамио експлорира Сюдадела-та и Храма на Пернатата Змия (Кетцалкоатл).

През 1962–1963 Игнасио Бернал води разкопките около комплекса на Лунната Пирамида както и жилищните помещения извън осовата линия — Калсада де лос муертос - променада на мъртвите. Двадесет години по-късно екипът на Кабрера, Родригес и Морелон разкопавата главно южната страна на градския център, включвайки по-голямата част на Сюдадела-та, останала неразкопана от Гамио.

снимка: StanislavBeloglazov/Shutterstock

Gallery
През 90-те години Едуардо Матос координира разкопките на Пирамидата на Слънцето, северната и източната част, както и големите платформи около пирамидата.

Пирамидата на Слънцето, най-внушителната постройка в града, не е издигната върху руините на по-стари постройки като други обекти от същия период, а е самостоятелен проект.

снимка: JHMimaging/Shutterstock

Gallery
Теотиуакан е организиран като гигантска координатна решетка.

Главната артерия на града, с дължина 3,2 километра, е „Променадата на мъртвите“ (наречен е така от ацтеките, тъй като погрешно заключили, че платформите край пътя са гробници). В северния край на булеварда се намира Сиудадела (цитаделата). Представлява огромно ограждение, в което е разположен Храмът на Кетцалкоатъл, богът-змия.

снимка: soft_light/Shutterstock