Не бързайте да упреквате съпруга си, че не чува бебето, което плаче през нощта или че той упорито отказва да играе с бебето. Не го прави нарочно. Просто мозъкът на мъжа и мозъкът на жената работят по различен начин.
В първата част на материала психолози обясниха част от причините. Сега продължаваме.

Много дребни и ненужни спорове между родителите могат да бъдат избегнати, ако сме на ясно, че има съществени различия в работата на мозъка при мъжа и при жената.
„Мъжкият мозък има по-голям брой невронни връзки във всяко от двете полукълба, а женският – между полукълбата. От тук идва и относително по-разнообразният тип интрацеребрална комуникация.
Жените преговарят много успешно, те могат да намерят нетрадиционни начини за разрешаване на проблемите. И за това има обяснение: еволюционно мъжът е хранител на семейството, а жената е трябвало да пази огнището, да защитава потомството от врагове. Това означава, че тя е трябвало да може да преговаря със съседите си, без да влиза във война. Следователно жените са по-ефективни в рутинни, обикновени неща, но когато става въпрос за извънредни ситуации, мъжът е по-ефективен“, обяснява Татяна Черниговска, доктор на биологичните науки, експерт по невронауки, психолингвистика и теория на съзнанието.

Който има повече ум 

Мъжкият мозък е средно с 10% по-тежък от женския. Но това по никакъв начин не засяга интелектуалните способности: просто мъжете обикновено са по-едри от жените, така че им е необходим по-голям мозък, за да се контролира по-масивното тяло.
Първите признаци на различия в работата на невронните връзки се появяват при момчета и момичета на 14-годишна възраст, и те постепенно се увеличават.
С възрастта обаче обемът на мозъка намалява. При жените хормоните донякъде помагат за удължаване "младостта" на мозъка. И съответно, когато нивото на естрогените по време на менопаузата намалее, се забелязват промени в мозъчната функция: влошават се паметта, вниманието и т.н.
При мъжете тези процеси са малко по-различни.

Татко смята по-добре, мама разказва

В мъжкия мозък долният париетален лоб, който отговаря за математическите способности, е по-добре развит.
Докато невронните връзки при жените работят така, че те по-лесно възприемат особеностите на езика и по-умело могат да използват разговорната реч. Не напразно често за тях казват, че са бърборани.
Така че нищо чудно, че татко ще реши задачата бързо и по разбираем за детето начин. А мама ще е по-успешна като помощник в хуманитарните науки, тъй като жените по правило, имат по-добра памет и по-богат речник.
Какво да правим. Намерете компромис: нека татко помага в точните науки, мама - в хуманитарните.

Мама по-добре ще се оправи в конфликтна ситуация

Ако родителите бъдат извикани в училище, заради лошото поведение на сина им, е важно кой ще отиде на срещата. Ако отиде таткото, едва ли подробности за случката ще станат ясни.
Детето се е сбило - това е факт, всички са живи и здрави - това също е факт. Това е всичко, което татко ще разбере. Нищо друго. 
Ако отиде майката, тя ще научи абсолютно всичко: кой пръв е започнал битката, къде се е случило, как завършило. Тя ще проведе истинско разследване, ще говори с всички участници в събитието и най-вероятно ще направи правилните заключения.
И отново обяснението е в работата на мозъка. При жените преобладават напречните невронни връзки, тоест тези, които свързват дясното и лявото полукълбо. Дясната отговаря за логическото мислене, а лявата за интуицията - затова жените, решавайки различни проблеми, го правят с помощта на интуиция и по необичайни начини.
Но ако възникне конфликт и трябва да се действа, на помощ  идва мъжът. Една жена е развила емоционални аспекти на мислене и това не е най-добрият съветник при решаване на проблем. А мъжът, както знаете, винаги решава проблемите - тоест оценява ситуацията и намира изход от нея, без да я утежнява със своите притеснения, страхове, съмнения.

Продължава на страницата на Новите родители