Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация излезе със специално становище, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 при международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините. Въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC), се посочва още в изявлението, предава БГНЕС. 

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на Комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г. PHEIC е най-високото ниво на спешна медицинска помощ, което СЗО може да обяви.

В документа се казва, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията COVID-19 продължава да представлява риск от най-високата степен - PHEIC и прие съвета на комитета. Комитетът изрази загриженост относно предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.

Комитетът подчерта, че е изключително важно държавите да продължат да използват всички налични инструменти. Те включват мерки в областта на общественото здраве и социалната сфера, ваксинация, диагностика, терапия и ефективни комуникации, за да се контролира пандемията и да се смекчи неблагоприятното ѝ въздействие върху здравето и социално-икономическия и образователния контекст. Комитетът призова за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на СЗО за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания.  

Източник: Мениджър Нюз