Модерното общество с голям ищах лепи етикети на членовете си, което често разбива живота им, предупреждават учени. Според Лиз Конър, културолог от Университета на Мелбърн изкуственото класифициране в някаква типова група отнема правата на много хора и унищожава индивидуалността им.

Това било особено очевидно в отношението на мнозинството към бежанци - жертви на бедствия и политическо преследване, както и към жертвите на сексуален тормоз.

Конър посочва като доказателство зачестилото използване в Австралия на думи като "пререждач" (queue jumper) като жаргонен еквивалент на "търсещ политическо убежище" и "златотърсачка" (gold-dogger) вместо "жертва на изнасилване". Тези етикети влияят върху обществените нагласи и могат да лишат от справедливо третиране хора, които реално са под заплаха.

Типизирането не е задължително негативно, и не всякога има за цел отрицание или унижение. Според д-р Конър то е функция на съвременността, плод на изпитваната необходимост от сигурност и желанието хората да създават общности, към които да принадлежат.

Използването на типови "имена" улеснява комуникацията, предаването на смисъл. Така "метросексуален" е мъж, който обръща голямо внимание на външния си вид, използва скъпа козметика и се интересува от мода. Тези изрази обаче никога не са напълно неутрални. Например "метросексуален" донякъде предпоставя, че интересът към модата и грижите за външността са чужди на хетеросексуалните мъже и така затвърждава един стереотип. Австралийският израз "шардоне-социалист" означава човек с леви възгледи, но богат и високообразован. Това пък може би предполага, че човек не може да има ляво мислене, ако не е пролетарий. 

Затова не е зле да мислим преди да лепим етикети. Много по-интересно е да оставим всеки човек да разкрие своята уникалност.