Стресът ни прави по-грозни и непривлекателни

16 юни 2017 г., 12:10
1022

Paulik / Shutterstock

Учени откриха, че жените, които имат по-високи нива на кортизол в организма си, се възприемат като по-малко привлекателни от мъжете от по-спокойните дами.

Това е лоша новина за онези представителки на нежния пол, които имат по-стресова работа, а още не са намерили любовта, смятат биолози от университета в Турку, Финландия, цитирани от „Дейли телеграф”. Те направили своите изводи, след като показали снимки на 52 млади латвийски жени с различни нива на кортизол в организма на 18 хетеросексуални млади мъже, които помолили да оценят привлекателността на всяка от дамите.

Кортизолът е катаболен стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Често е наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Всъщност този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло. Затова стресираните хора усещат негативното му влияние в много различни сфери – но никой досега не предполагаше, че кортизолът пречи и на любовта!

Според учените причината е в това, че лицата показват важни сигнали за общото здравословно състояние на човека, както и по-конкретно за способността за зачеване. Затова силно стресираните жени, които като цяло са и по-зле със здравето, носят „отблъскващо” послание на лицата си към търсещите партньорка господа.

Този феномен не е изолиран само до прекрасния пол. Предишни изследвания показват, че мъжете също са възприемани като по-привлекателни, ако имат ниски нива на кортизол в организма. 

Ключови думи:
Коментари