Не е тайна, че кафе навиците на хората са различни. На някои просто не им стига,  а други са доволни и на чаша еспресо на ден. Други пък успявят съвсем без кафе.

Сега учените може би са успяли да обяснят всички тези разлики като са изследвали ДНК на пристрастените към кафето. Те са открили, че “виновникът” за това как тялото ни разгражда кафеина са определени генетични вариации.

Екипът от университета в Единбург, Великобритания, е открил, чв хората с ДНК вариация в ген, наречен PDSS2, пият по-малко кафе в сравнение с тези, които нямат тази вариация.

Хипотезата за момента е, че тази вариация забавя обработката на кофеина, като кара тези, които имат вариацията да пият по-малко кафе, защото те са достатъчно “будни” и нащрек и без кафе.

Генетикът Никола Пирасту казва: “Хората с по-високи нива на този ген метабилизират кофеина по-бавно  и това е основната причина да пият по-малко кафе. Те могат да пият кафе много по-рядко и пак да изпитват позитивните му ефекти.”

Източник: Science Alert