Швеция оглави световна класация на държавите, които осигуряват най-добър живот на жените, предава Мениджър Нюз. Изследването е проведено от американската рейтингова фирма U.S. News & World, съобщава Business Insider.

По повод Международния ден на жената 8-ми март, организацията се е допитала до мнението на над 9000 жени по света, за да състави изводите. Проучването е част от нейното по-голямо изследване "2017 Best Countries" за най-добрите държави. Целта била да се определи кои от 80-те най-развити страни на планетата са най-добри места за живот за жените. 

Допитването за условията за жени използвало за оценка пет критерии: спазване на човешките права, равенство между половете, равенство на доходите, сигурност за жените и тяхно развитие. 

Швеция очаквано оглавява списъка. Равенството между половете е основен постулат на шведското общество. Близо 2/3 от университетските степени в страната са завършвани от жени. Около 3 месеца отпуск за родителство се дава на майката и на бащата при раждане на бебе. Законът срещу дискриминацията в Швеция изисква всеки работодател "активно да изпълява специфични цели за промотиране на равенството между мъжете и жените". 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.