В края на януари тази година бяха обявени победителите в поредното издание на “Академия за местни предприемачи” – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра, която се осъществява от Център "Ринкър" на Фондация BCause. 

Седем екипа предприемачи спечелиха награди в общ размер от 37 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи, като днес имаме удоволствието да си поговорим с един от тях – Станислава Иванов от Благоевград. Тя получи 6000 лв. за своя проект Nick’s Specialty Coffee. Заедно с бизнес партньора й Станислава предлага специално точкувано кафе на зърна за ценители на кафето в разумен ценови диапазон.

***

Здравей, Станислава, благодарим ти, че реши да си поговориш с нас. Като за начало, би ли се представила на нашите читатели?

Здравейте, благодаря за поканата. Надявам се моята страст към кафето, която се и превърна в кауза, да вдъхнови Вашите читатели. Казвам се Станислава, целият ми професионален път е свързан с любовта ми към готвенето. Преди няколко години открих и насърчих друг мой интерес – кафето. В момента съм собственик на пекарна за специално кафе Nicks Specialty Coffee. Аз съм пример за това, че каквото и да правиш, не можеш да избягаш от призванието си. В този смисъл съм късметлия, че работя това, което обичам.

Как реши да се занимаваш точно с кафе? Какво е за теб кафето?

Няма случайни неща. Затова смело твърдя, че кафето ме намери тогава, когато бях готова да проявя търпение, да си дам време да се информирам за процесите от брането, през доставката и изпичането, до приготвянето на чаша кафе. Опитът в хранително-вкусовия сектор ми осигури базови знания, дисциплина и увереност, че качественият продукт води до доволни клиенти. Имах щастието да намеря партньор в бизнеса, който не просто да е съгласен да експериментираме с различни предложения към нашите клиенти, но и да насърчава всяка добра идея за промяна. Ръководихме няколко заведения, като общото между всички беше желанието ни да предоставяме най-доброто кафе. Това доведе и до необходимостта да го приготвяме сами. В момента имаме честта да посрещаме гости и любители на Nicks Specialty Coffee в малък кофи шоп в Благоевград – „МегданЪ“. Има нещо особено в тази напитка – за мен тя носи характер, култура, история. Ароматното и качественото кафе винаги е повод за разговор.

Кафето преминава през три етапа на развитие. Първият започва с изобретяването на еспресо машината, което бележи началото на всеобщата любов към ободрителното, силно и ароматно кафе. Втората вълна на развитие се наложи с гигантите на пазара, предоставящи напитки с дълги имена, многообразни подсладители и млека. Нашият фокус е третата вълна - специалното кафе. Откриваме нови вкусове чрез по-внимателно и светло изпичане на зърната. Търсим информация за това от къде идва кафето и как то е стигнало до нас. Специалното кафе ме привлече с опростеност, непретенциозност и индивидуалност. То предизвиква не само вкусовите сетива, а и любопитството да знаеш какво е това в чашата ти, как е стигнало до теб, защо вкусът му е толкова интензивен. Често говорим с нашите клиенти по тези теми и сме изключително щастливи, че темата за кафе културата предизвиква такъв бурен интерес.

Идеята за основаване на собствена пекарна се зароди преди Ковид. Желанието да ни да се занимаваме с кафе не избледня и през изминалата година предприехме сериозни стъпки към реализирането на тази мечта.

Какво отличава вашето кафе от всички останали? Всъщност, какво представлява точкуваното кафе?

С цел пазара на кафе да се регулира и фермерите да получават адекватно заплащане за продукта си се създава организация, наречена SCA , което обикаля екватора и точкува продукта от 1 до 100, спрямо качеството. Всички кафета получили над 80 точки се причисляват към “Специални кафета”. Нашето Nicks specialty coffee има за цел да изпича висококачествени кафе зърна от сорт арабика, получили минимум 80т.

Какво те накара да вземеш участие в инициативата “Академия за местни предприемачи“?

Преди Академията не съм гледала на себе си като на „предприемач“. Ежедневните предизвикателства, които следват реализацията на всяка нова бизнес идея, не ми позволяваха времето да погледна начинанието си отстрани и да обменя опит с хора, минали по същия път. Доверих се на професионалистите от център „Ринкър“ на Фондация Bcause – открих грешки, които не съм подозирала, че допускам и осъзнах, че имам много още да науча.

Академията е едно страхотно изживяване, което препоръчвам на всички, които стартират собствен бизнес. Всички получихме подкрепа и умения, но безспорно най-важни са познанствата с хората, с които се спускаме по пистата на непознатото. Възможността да продължим да се учим, споделяме и радваме на успехите си, е безценната награда от “Академия за местни предприемачи“. Изключително сме благодарни да бъдем част от приключението.

Какво следва оттук насетне – как планирате да разширите и подобрите своя бизнес?

Проектната цел, с която Nicks specialty coffee спечели второ място в тазгодишното издание на Академията, беше закупуването на машина, която ще увеличи каналите ни на продажба чрез предлагането на смляно пакетирано кафе. Това и стана. За мен и Nicks specialty coffee предстои още повече работа и дълъг път. А ако съм мотивирала поне един човек да опита специално кафе – значи пътят е правилен.