Кръвният тест може да даде важна информация за създаването на подходяща рутина за лягане, за да може детето да спи, колкото е необходимо.

Това на практика се оказва стъпка напред в изследванията на учените. И дава отговор на въпроса, който притеснява много родители – дали детето им спи достатъчно.

Разработката е на Института по хранителни науки на CNR (Национален изследователски съвет). „Според резултатите продължителността на съня влияе върху нивата на определени молекули в кръвта: microRna. Използвани като биомаркери, те могат да ни помогнат да идентифицираме механизмите, свързани със съня“, обяснява Фабио Лаурия, един от авторите.

Адекватната почивка насърчава растежа

В изследването, разработено в рамките на проекта I.Family са участвали 111 непълнолетни с нормално тегло на възраст над 6 години, класифицирани - въз основа на специфични въпросници, попълнени от родителите - като склонни да спят малко (т.е. под 9 или 8 часа) или нормално.

Резултатите отчитат страната, от която са децата (Италия, Испания, Кипър, Германия, Белгия, Естония, Унгария и Швеция), възраст, пол, пубертет и ниво на образование на родителите. Изводът е, че нивата на микроРНК, свързани с часовете на сън, не зависят от тези фактори.

Защо тази информация е важна? Когато знаем колко спи детето, можем да му помогнем да запази здравето си в краткосрочен и дългосрочен план. „Липсата на сън всъщност може да допринесе за появата на патологични състояния: като затлъстяване и сърдечно-метаболитни нарушения“, обяснява Лаурия.

Адекватната почивка, от друга страна, освен че позволява на тялото да възстановява енергията, насърчава съзряването на когнитивните процеси и неврологичното и телесното развитие.

Докато детето спи, се произвежда хормон на растежа. „Това показва, че ранното създаване на рутина относно съня е от съществено значение за бъдещото благосъстояние“, казва изследователят.

Кога да започнете да учите детето

Добрите навици са важни, за да помогнат на детето да придобие правилна автономия по отношение на заспиването и съня. Преди да започнете да го учите обаче, е необходимо да изчакате малко. Това е неприложимо при новороденото, което има съвсем друг ритъм и нужди.

Ритъмът сън-будност през първите 3-4 месеца се регулира от основните нужди на бебето, които са глад и жажда. В тази възраст то все още не е в състояние да различи нощта от деня.

Едва по-късно започва постепенно да се адаптира към външните ритми. Но ритуали като баня и приспивна песен, могат да му помогнат да синхронизира постепенно своя ритъм с външния и да концентрира почивката си през нощта.

Колко часа сън според възрастта

Има ли все пак някаква приблизителна скала, по която да се ориентираме за идеалната продължителност на съня при децата.

Може да използваме следната таблица, с уговорката, че отново всичко зависи от конкретната възраст.

- на 4-12 месеца: между 12 и 16 часа;

- на 1-2 години: между 11 и 14 часа;

- на 3-5 години: между 10 и 13 часа;

- на 6-12 години: между 9 и 12 часа;

- на 13-18 години: между 8 и 10 часа.

Новите родители