Британски учени съветват нещастните родители да не остават заедно "заради децата", защото разводът е по-малко травматизиращ през ранните години, съобщи в. “Ню Зиланд хералд".

Смята се, че когато се роди първото дете, в отношенията на всяко семейство настъпва обрат – при едни той е едва доловим, при други води до сериозни емоционални сътресения. С появата на новото човече в къщата не идват само радостта и щастието, настаняват се и нови емоции, за които някои родители дори не говорят или се правят, че не съществуват – тревоги, страхове, намаляване на страстта между съпрузите, по-чести обвинения един към друг, умора, нервност, желание за повече свободно време и прочие, и прочие. Не са редки и случаите на ревност от страна на единия родител към другия заради прекомерното внимание към детето. Обикновено това се случва от страна на бащата, но и другият вариант не е изключение. Общо взето, заживявате по нови правила, така да се каже. Понякога детето скрепява още повече връзката и дава онази хармония и усещане за пълноценност, които нищо друго не може да даде. Друг път обаче детето отключва дразги между родителите, които понякога се оказват фатални.

Каквото и да си говорим, семейството безспорно е най-ценното. То е основата за формирането на всяка личност. То задава ценностите, определя светогледа на човека, представите му за добро и зло, правилно и грешно. Ако обаче в семейството има постоянни препирни, обиди, караници, да не говорим за агресия, детето израства в една силно нестабилна емоционално среда, придобива чувство за страх и несигурност, възприема едни грешни модели на поведение за стандарт и пример.

Затова, родители, ако сте в подобно положение, първото и най-важно е да се опитате отново да намерите пътя един към друг. Откъснете се от ежедневието с деца и заминете някъде само двамата, дори за два дни. Разберете, че за да са щастливи децата ви, трябва да бъдете вие самите такива. За да се чувстват сигурни и защитени децата ви, трябва да усещат здравината на вашата любов. Не намирайте оправдание, за да не го направите. Няма нищо по-важно от това да се опитате да се съхраните като семейство. Второ, поговорете. Ако обаче разговорите ви карат да затъвате още повече и да се карате още по-ожесточено, потърсете помощ. Консултирайте се с независим специалист, който би могъл да ви накара да се преоткриете и да си спомните защо изобщо сте заедно.

Ако сте направили всичко възможно, но се чувствате нещастни, няма смисъл да си го причинявате повече. Имате право на щастие. И децата ви имат право да растат в спокойна атмосфера. Според изследванията най-тежко се отразява разводът на деца над 8-годишна възраст, защото са вече достатъчно големи, за да разбират какво става, но и все още малки, за да проумеят с разума причините за това. Бъдете подготвени, че ще бъдете обвинени за провала на живота им, но това ще отмине, рано или късно. Най-важното е да намерите отново себе си, да бъдете щастливи – ако не заедно, то поотделно – за да бъдат и децата ви спокойни и щастливи.

Цветелина Велчева