Чували ли сте за т.нар. скромно (или смирено) самохвалство? Това явление съществува открай време, но се увеличава и разпространява многократно чрез смартфоните и социалните мрежи. Ето защо Джина и Майкъл Нортън от "Харвард" решават да го проучат по-внимателно. Те провеждат общо 9 изследвания, поствени на него, включвайки над 1000 души и обхващайки 740 туита в социалната мрежа Twitter, и достигат до един основен извод - подобен тип поведение е "огромен провал".

За какво точно иде реч?

Още Джейн Остин в "Гордост и предразсъдъци" пише "Няма нищо по-измамно от привидната скромност. Зад нея обикновено се крие незачитане на чуждото мнение, а понякога — самохвалство.".

Съвременен пример е когато човек напише в мрежите "Не мога да повярвам, че всички те се сетиха за мен да ме номинират за... тази награда и искат аз да говоря пред хияди хора...". 

Темата е счетена за достатъчно важна да предизвика интереса на учените, защото на студентите от "'Харвард" се препоръчва да се научат да разказват в бъдеще своите лични постижения, но това трябва да се случва не така, че да предизвикват раздразнение в ответната страна, а уважение и симпатии. 

Оказва се, че хората често си мислят, че смиреното хвалене на самия себе си е ефективен начин да се постигат лични цели. Учените в изследванията си достигат до извода, че то се проявява в две форми: 1.) основано на скромността твърдение - "Не мога да повярвам, че мога да си позволя да летя тук, в първа класа" и 2.) основано на оплакването твърдение "Мразя когато първа класа не е изобщо различна от останалата част от самолета. #пропилянипари".  

Изследването е озаглавено в оригинал "The proliferation of humblebragging in social media, the workplace, and everyday life". 

Със своите девет различни изследвания учените от "Харвард" достигат един прост извод: самохвалството под някаква форма не ни прави по-харесвани. Другите усещат, че показаната скромност е неискрена.

Познавате ли такива хора? 

Източник: Business Insider