Това пише в Reddit един млад човек преди близо година, след като научава, че е болен от рак в нелечим стадий. Ето неговото послание.

Аз съм само на 24 години, но вече съм избрал последната си вратовръзка. Тази, която ще нося на погребението си след няколко месеца. Може да не се връзва с костюма ми, но мисля, че е идеална за случая.

Диагнозата за рак дойде твърде късно, за да ми остави поне малко надежда за по-дълъг живот, но разбрах, че най-важното, когато става въпрос за смъртта, е да сме сигурни, че оставяме света поне малко по-добър, отколкото е бил с нашия принос. Начинът, по който живях живота си досега, съществуването ми и по-точно неговата загуба, няма да има значение, защото съм живял, без да направя нищо, което да има влияние.

Преди умът ми беше зает с толкова неща. Когато научих колко време ми остава обаче, стана ясно кои неща са наистина важни. Затова, пиша ви от егоистична подбуда. Искам да придам смисъл на живота си, като споделя с вас това, което осъзнах:

Не си губете времето с работа, което не харесвате. Очевидно е, че не може да постигнете успех в нещо, което не обичате. Търпението, страстта и отдадеността идват лесно само когато правите това, което обичате да правите.

Глупаво е да се страхувате от мненията на другите. Страхът отслабва и парализира. Ако го оставите, той ще става все по-зле и по-зле всеки ден, докато от вас не остане нищо, само празна черупка. Слушайте вътрешния си глас и го оставете да ви води. Някои хора ще мислят, че сте луди, но други ще мислят, че сте легенда.

Поемете контрол над живота си. Поемете пълна отговорност за нещата, които ви се случват. Ограничете лошите навици и се опитайте да живеете по-здравословно. Открийте спорт, който ви прави щастливи. И най-вече, не отлагайте. Нека животът ви бъде оформен от решенията, които сте взели, а не от онези, които не сте.

Ценете хората около вас. Приятелите и близките ви винаги ще бъдат безкраен източник на сила и любов. Ето защо не трябва да ги приемате за даденост.