Защо децата ви прекъсват? В повечето случаи, те искат да споделят нещо, което според тях е интересно и подходящо да кажат в точно този момент. Малчуганите го правят, защото все още се учат да овладяват своите импулси и невинаги успяват – често не чуват, какво им се говори, прекъсват и не изслушват околните.

Когато имат някаква „велика“ идея, те не се замислят, че „мама сега е много заета и не може да те изслуша.“ Това е нещо като вик: „Чуй ме, виж ме, толкова съм развълнуван/а!“

В предучилищна възраст децата вече искат за участват в разговорите. 6-годишните и по-големите вече имат свои виждания, аргументи и искат да ги защитят. Без да им пука, че прекъсването е грубо. Точно толкова, колкото и реакцията на някои родители. Какъв е подходящият начин? Ето 5 алтернативи на грубото "Сега нямам време за това". Тези начини да научите децата да общуват любезно работят само, ако ги прилагате с търпение и спокойствие.

1. Уважително отношение

Много добра идея е да водите диалози с децата, така че те да се учат да изслушват и да очакват да бъдат изслушвани. Подканяйте ги да споделят своите мисли, истории и идеи без да ги прекъсвате, утешавате или коментирате. Така ще подхраните това умение – на внимателния разговор и у тях.

2. Специален сигнал

Когато детето се опитва да ви прекъсне, хванете го нежно за ръката като сигнал към него в смисъл „Да, виждам, че имаш нещо да ми кажеш, но сега не съм готова да те чуя.“

За по-големите деца измислете някакви други малки жестове – забавно помахване с ръка или кимване - които да им казват, че това, което искат, трябва да почака малко. В тези случаи те ще разберат, че може още да си поиграят и да дойдат по-късно.

3. Внимателно прекъсване

Текстът продължава на страниците на Новите родители.