"Ще бъда наистина щастлив човек, когато…“ Запълнете празното място с една цел, която смятате, че най-накрая ще ви накара да се чувствате удовлетворени от вашия живот. Може би за вас тази цел е получаването на мечтаната позиция в компанията, или пък привличането на важен клиент? Може би целта ви е да си купите къща или пък да заживеете в чужбина? Макар че постигането на целите, които сте си поставили, може да ви донесе краткосрочно удовлетворение, голяма грешка е да живеете с идеята, че може да жертвате настоящето си щастие си в името на това „един ден да бъдеще настина щастливи“ .  Експертът по щастието Джилиан Мандич казва, че този начин на мислене води само до депресия и негативни мисли.

„Хората често се отделят твърде много внимание на „високите точки в живота“, като например пътуването до екзотична дестинация или закупване на нещо скъпо, и прекалено малко на ежедневните позитивни събития, които имат по-дълбок ефект върху цялостното им щастие“, казва тя. Ако животът ви се върти изцяло върху преследването на тези специални моменти, то няма да намерите дълготрайно щастие.

Причината за всичко това се крие в психологическия феномен "хедонистична адаптация". Хората по природа са изключително приспособими същества. Тази ни черта стои зад голяма част от нашите успехи и ни помага да преминаваме през трудните моменти в нашия живот. Нашата висока адаптивност обаче води и до това, че когато постигнем нещо, което трябва да ни направи наистина щастливи, като например покупката на нова кола, започването на нова работа или нова връзка, ние бързо свикваме с него и забравяме за щастието, което постигането на определена цел ни е донесло.

Това обаче не е единствената причина постигането на амбициозни цели всъщност да не води до дълготрайно щастие. Според Мандич само 10% от нашето щастие се определя от външните обстоятелства, докато 40% зависи от ежедневните ни мисли, емоции и чувства, а другите 50% от нашите гени. Така че, ако щастието, което изпитваме, когато постигнем нещо значимо и важно, отговаря само на 10% от щастието в живота, то преследването на амбициозни цели с идеята, че те ще ни направят „настина щастливи“ е безполезно занимание. Постигането на дълготрайно щастие зависи от ежедневните моменти на радост, а не от специални събития, които временно удовлетворение.

Ето няколко начина да бъдете по-щастливи във вашето ежедневие:

Научете се да оценявате малките неща в живота

Отделянето на повече време за малките наслади на живота е чудесен начин да внесете повече щастие в ежедневието си. Насладете се на топла чаша кафе и отделете време за хубави моменти с приятели. Вместо да подминавате с лека ръка малките радости, трябва да се научите да извличате максимума от всеки миг щастие.

Бъдете по-щедри

„Когато правите нещо добро за някой друг, тялото ви освобождава ендорфини, които активира частите на мозъка, свързани с чувствата на щастие, удоволствие и социална връзка.“, казва Мандич. Понякога е достатъчно просто да почерпите някой с чаша кафе или да го зарадвате с похвала за добре свършена работа.

Бъдете по-благодарни

Научете се да бъдете благодарни за всички хубави неща, които се случват в живота ви. Това не само ще ви направи по-щастливи, но и ще намали нивата на стрес и тревожност във вашето ежедневие.

„Редовното изразяване на благодарност е един от най-лесните начини за противодействие на негативните мисли и песимизма.“ ,казва Мандич.

Започнете да си водите дневник, в който да записвате по пет неща на ден, за които сте благодарни. Или пък просто отделете малко време през деня, за да оцените това, което имате. Може да бъдете благодарни за това че имате толкова добри приятели или за вашите родители, които биха жертвали всичко за вас. Бъдете благодарни за следобедното слънце, което изгряло в средата на мрачния и дъждовен ден.  

Лиса Евънс за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз