Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ с неясни мотиви дадоха „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър със славна история в голям супермаркет за хранителни стоки, алармират от сдружение „Кинопамет”.  

Някогашното емблематично кино "Европа Палас" /известно и като "Д. Благоев"/ на ул. "Алабин" 35 в София до броени дни ще остане само блед спомен от миналото – арт салонът вече е изцяло изтърбушен и с пълна сила върви процесът на преустройство с промяна на предназначението на кинотеатъра в хипермаркет. Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година, "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски. Тъй като то е било едно от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица ласкави отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", напомнят от сдружение „Кинопамет”. Забележителното кино "Европа Палас" е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Чиновниците от НИНК и Министерство на културата обаче с лека ръка разрешиха радикалната промяна на предназначението на киното, без да изпитват каквито и да е сантименти и носталгични чувства към бляскавото минало на тази културна институция и без да се интересуват от неговия защитен статут, изтъкват от сдружение „Кинопамет”.

Виж още: На кино в стара София

Усилията на новия собственик на някогашното култово кино да „усвои” максимално площта на арт салона за нуждите на бъдещия хипермаркет с премахването и на вътрешни стени обаче сериозно застрашават сигурността и устойчивостта на сградата на „Алабин” 35, предупреждават от сдружението. Извършваните радикални намеси и промени в конструкцията на киното, строено през 1938 г., когато у нас не действаха днешните строги европейски противоземетръсни норми за строителство, пораждат риск при евентуални бъдещи силни сеизмични изяви, доближаващи се до прогнозните за Софийската сеизмична зона, а те са с максимален очакван магнитуд до 7 по Рихтер, допълват от сдружение „Кинопамет”. Във връзка с това настояваме Столична община да изиска спешно да бъде извършена независима експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия съвместно със Съюза на архитектите в България, за да се установи дали въпросното преустройство на "Европа Палас" в просторен хипермаркет не застрашава сигурността на конструкцията на сградата на „Алабин”35 при едно по-силно земетресение, отбелязват от Сдружение „Кинопамет”. Независимата експертиза за сеизмична устойчивост ще даде отговор и на въпроса доколко изкорубеното вече кино отговаря на действащите „Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони” от 1987 г., както и на Наредба № РД-02-20-2 за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони от 2012 г., или казано с други думи, дали зданието на ул. „Алабин” 35 ще има достатъчен ресурс, за да понесе натоварването от едно силно земетресение, уточняват от неправителствената организация.