Роалд Дал е един от най-обичаните детски автори. Този британски писател-хуморист от норвежки произход е автор на редица класически истории като „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Моят чичо Осуалд”, „Разкази с неочакван край”, „Матилда” и др. 

В негова чест ви предлагаме някои от най-добрите му мисли.

Няма значение кой си и как изглеждаш, ако има някой, който да те обича истински.

Ако носиш в себе си добри мисли, те ще изгреят на лицето ти като слънчеви лъчи и ти винаги ще изглеждаш прекрасно.

Да имаш власт изобщо не е толкова важно пред това да избереш какво да правиш с нея.

Ако ти си добър, добър е и твоят живот.

В наши дни можеш да стигнеш където си поискаш по света за няколко часа и вече нищо не е изключително.

Всички деца в Норвегия се учат да плуват, когато са много малки, защото ако не можеш да плуваш, е трудно да намериш място, където да се къпеш.

И най-важното – гледай с блясък в очите целия свят около себе си, защото най-великите тайни винаги се крият на най-невероятните места. Тези, които не вярват в магия, никога няма да ги открият.

Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек.

Започнах да разбирам колко важно е в живота си да бъдеш ентусиазиран. Той ме учеше когато се интересувам от нещо, независимо какво е, да бъда погълнат изцяло от него. Да го обгърна с две ръце, да го обичам и да го превърна в своя страст. Хладкото не е добро. Горещото също не е добро. Единственият избор е горещо и със страст.

Животът е много по-забавен, ако си играеш.

И Чарли, не забравяй какво се случи с човек, който изведнъж получи всичко, което искаше. Заживял щастливо завинаги.

Книгите я транспортираха до нови светове и я представиха на невероятни хора, които живеят вълнуващо. Тя пътува с кораб с Джоузеф Конрад, отиде до Африка с Ърнест Хемингуей и до Индия с Ръдиард Киплинг. Пропътува целия свят, докато седеше в малката си стая в английско селце.


Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното същество, което може да си представите, те продължават да си мислят, че то е прекрасно.

Не знам да има живот, който да може да се сравни с чистото въображение.

Ако Бог е искал да вървим пеша, е нямало да позволи да изобретим кънките.

Няма непознати – само приятели, с които още не си се запознал.

Тайната на живота е да станеш много, много добър в нещо много, много трудно.

В крайна сметка, гледай с отворени очи целия свят около теб, защото най-великите тайни винаги са скрити на най-неочакваните места. Тези, които не вярват в магията, никога няма да я намерят.

О, моля, о, моля, ние се молим да изхвърлиш телевизора си и да сложиш на негово място един хубав шкаф за книги на стената.

Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще блестят от твоето лице и ще направят така, че да изглеждаш добре.