В крайна сметка всеки има нужда от малко грижи
Невероятно щастлив сте, че сте станал татко, меко казано. Защо обаче се чувствате толкова изтощен емоционално? След цялата усилена подготовка и планиране, и харчове, и драма, най-сетне детето се роди, а вие се чувствате не само капнал (това е заради липсата на сън), но и малко изоставен, пише whattoexpect.com. Добре дошли в Клуба на следродилните татковци, където изведнъж ще ви се изясни защо думата „следродилен” толкова често е следвана от „депресия”.

Не всеки изпитва смяната на настроенията (около 10 % от татковците обаче да), но очаквайте изобилие от емоции, които може да траят от няколко седмици до година – и у двама ви (за щастие обикновено се редувате). Бъдете готов. И силен. Ще имате нужда от търпението на светец, издръжливостта на трибоец, характер, който не се възпламенява толкова лесно, и чувство за хумор (задължително), за да преминете през този период на приспособяване.

Какво да правите през първия месец
Създайте ново „нормално”. Може би сте се чакали бременността да свърши и животът да се върне към нормалния си ритъм. Забравете – тези дни са в историята и е време да свикнете с новия си график. Кой пазарува сега? Вие. Кой пере? Пак вие. (Как изобщо е възможно толкова малко същество да образува толкова много пране?) Кога ще се къпете заедно? (Къпете ли се заедно?!) Кога ще ядете? За първи път ще ви връхлети истинското значение на това животът да се променя. Не се съпротивлявайте – оставете се на течението и влезте в ритъм, който работи (не очаквайте, че веднага ще влезете в час като баща – изисква много време и практика).

Свиквайте с непостоянния сън. Честно е да се редувате, когато посред нощ се налага да посещавате детската стая (тази разходка ще бъде много по-крака, ако бебето спи в кошче във вашата стая или близо до леглото ви). Дори и майката да кърми и да няма нужда от вас в 3 посред нощ, бъдете там (ще ѝ потрябвате за смяната на памперса). Освен това среднощните гушкания са истински качествено време за създаване на привързаност за всеки един от вас. Не ги пропускайте. Дори и да сте уморен през деня, позволете на партньорката си да подремне, докато гледате бебето. Разбира се, че и двамата има да наваксвате със съня, но не забравяйте, че тя се възстановява и физически от раждането (а ако кърми, изразходва ужасно много енергия за производството на мляко), така че тя определено печели състезанието Кой е по-по-най-изморен.

Продължава на страниците на Новите родители.