Може би определението „Регресия на съня“ ви се струва стряскащо, но всъщност това е временно влошаване на навиците за сън, което обикновено се наблюдава около първия рожден ден на детето.

Ако преди това бебето ви е спяло дълго през нощта и е имало редовни дрямки през деня, но изведнъж е започнало да се бори с рутината на съня си, може би преживява именно регресия на съня.

Макар и разочароваща и изтощителна, регресията на съня е очаквана през първите няколко години от живота на детето. Промените в рутинния режим, етапите на развитие и заболяванията могат да доведат до влошаване на режима на сън на малчугана. За родителите, които отчаяно се стремят към по-добър сън, справянето с регресията на съня може да бъде предизвикателство. Въпреки това, въоръжени с търпение и няколко идеи от нас, можете да преминете през тази временна фаза.

Какви са причините за регресията на съня около първата година

За регресията на съня няма конкретна причина. За съжаление някои родители така и не успяват да разберат какво е предизвикало фазата на будност и съпротива срещу съня при детето им. Все пак няколко често срещани причини биха могли да стоят зад тази трудна фаза в живота на вашето бебе. Това са:

Основни етапи

На възраст от година вашето дете прави огромни скокове в развитието си. Вероятно вече умее да пълзи из къщата и може би прави първите си стъпки. А около първия си рожден ден много малки деца научават и първите си думи. Тези нови умения са вълнуващи, а вашето мъниче може да е твърде заето да ги упражнява, за да се наспи добре.

Тревожност при раздяла

Когато бебето ви е било на около 8 или 9 месеца, вероятно за първи път сте се сблъскали с тревожността от раздяла. На 12-месечна възраст все още е напълно нормално то да е тревожно и емоционално, когато е отделено от вас и други близки хора. Тази адекватна реакция може да наруши съня, като затрудни приспиването или заспиването, ако се събуди през нощта.

Промени в цикъла на съня

Новородените имат само два етапа на съня: REM (от английски преведено това означава бързо движение на очите) и non-REM. С напредването на възрастта цикълът на съня на бебето започва да се променя и да прилича повече на този на възрастните с четири етапа на съня (три от тях са видове non-REM сън, а четвъртият е REM). Обикновено затова бебетата започват да спят по-дълго, но преминаването през тези различни етапи може да ги накара да се събуждат и да се мъчат да заспят отново, докато свикнат.

Продължава на страницата на Новите родители