Ранното ставане за училище вреди на децата

12 юли 2019 г., 14:22
132

Shutterstock

Американски невролози проучиха 15 000 ученици и откриха, че ранното ставане при децата и тийнейджърите влияе негативно както върху здравето им, така и върху успеха им в училище. Според експертите учебните часове не трябва да започват преди 9 часа сутринта.

От Американската академия по медицина на съня стигат до извода, че здравето на децата, които не спят достатъчно може сериозно да се разклати. Последствия има най-вече върху имунната система, концентрацията и паметта. Потвърждават го и учителите.

Агресията между подрастващите често се дължи именно на недостиг на сън, категорични са психолозите. „Много често децата стават раздразнителни, нисък толеранс на търпимост към всякакви шумове и дразнители. Много често сме свидетели на крясъци, викове, обиди в отношенията между децата”, каза психологът Александра Петрова пред NOVA.

Засега обаче изместване на началото на учебния ден за 9 часа не е възможно, категорични са от просветното министерство. За да се случи това, училищата трябва да преминат в едносменен режим. Срокът за въвеждането е различен за отделните общини и може да отнеме до 10 години. В момента в две смени все още учат учениците от 335 училища в страната.

Ключови думи:
Коментари