Всички сме възпитани по този начин: да сме весели, любезни и да не увисваме нос. Когато плановете се провалят, твърдим, че е за добро. Опитваме се да избягваме негативните емоции. Никой не харесва мрънкащи, оплакващите се хора.

И най-голямата родителска заблуда е , че детето няма нужда от негативни емоции.

Предпазват го, защитават го, а когато то се изправи пред провал,  се чувства изгубено. И не може да реагира правилно.

Училище за адекватни родители

„Не обичам да разделям емоциите на добри или лоши. Всички те са необходими и важни, това е част от нашата еволюция. Много от тях са ни дадени, за да оцелеем. Например, страхът е необходим, за да спасите живота си или този на детето. Агресия, гняв - да отстоявате себе си, да защитавате интересите си и границите си. Разбира се, всичко това трябва да е разумно, здравословно, ако щете, екологично - в умерени количества"обяснява семейният психолог Виктория Дмитриева.

Как да уцелим мярката, е трудно да се каже.

Детето трябва да бъде научено да изразява всяка емоция. Учете го – точно както го учите да яде с вилица, да използва салфетка, съветва психоложката.  

"Аз съм ядосан"

Детето може дори да прояви агресия: например да ухапе майка си, когато е разсеяна по време на хранене. Когато поотрасне, може да хвърля пясък, когато защитава своите граници, своите интереси. Това е естествена агресия. Всеки човек я проявява. Но по някаква причина родителите започват да я потискат: не се ядосвай, не се карай, не бъди груб...

Детето задържа всичко в себе си и е като една „пренавита пружина“. В един момент пружината  ще се изправи, но в грешната посока.

Когато забраняваме на детето да се ядосва, това може да доведе до автоагресия – да насочи гнева към себе си. Възрастният познава това чувство.

Съвет на психолога

„Вместо забрани, разпознавайте и назовавайте агресията. Кажете директно: „Виждам, че си ядосан, това е нормално“.

Основното е да освободите емоциите на детето. Не му се карайте, че ги проявява.  То още не се е научило да ги управлява. Ако смятате, че това са първоначалните прояви на агресия, можете да му предложите да бие възглавницата, за да изхвърли емоциите си.

Ако това е конфликт между братя и сестри, например, можете да им предложите война със снежни топки, (или със топка от хартия). Забавно е и разтоварва емоциите. Нека детето се ядосва, тропа, крещи, пищи ... така ще расте по-здраво.

"Тъжен съм"

Най-тъжната възраст за едно дете е на 6 години.

Психологът обяснява: тъгата сама по себе си е добра емоция. Няма нужда да се страхувате от нея. Напротив, тя прави възможно да забавите ритъма на живот и да помислите малко, да успокоите нервната система. И в тази ситуация най-лошото, което родителите правят е да се опитват да развеселят детето.

Това е емоционално насилие. Ние принуждаваме детето да чувства не това, което иска. За съжаление родителите трудно понасят детето им да тъгува. Те започват да мислят, че то е тъжно, защото възрастните са направили нещо нередно. И веднага се опитват да го забавляват по всякакъв начин.

Или още по-лошо - започват да му се карат. Например, как така си тъжен, имаш милион играчки и всичко ти е наред.

Съвет на психолога

Няма нужда да предпазвате детето от тъгата. Както при страха, емоцията трябва първо да бъде разпозната и назована. В идеалния случай не го казвайте вие, а попитайте детето как се чувства. Да, не е сигурно, че то ще отговори.