Прибирането у дома с бебе е много вълнуващо, но и доста стресиращо. Особено първата вечер, когато останете насаме и поотмине еуфорията около изписването и срещата с най-близките роднини.

Проблемът е, че все още не знаете какво да правите и какво да очаквате. В болницата всичко се е случвало далеч по-лесно, а и винаги е имало кой да ви помогне или даде ценен съвет.

У дома трябва да разчитате само на себе си, а притеснението, че не правите нещата както трябва, е огромно.

Ето какво най-важно трябва да знаете за първата вечер с бебето, ако сте бременна или току-що родила, но все още неизписана от болницата.

1. Пригответе се за съществена промяна в ритъма ви на живот

Идването на бебето у дома със сигурност представлява нещо ново, което изисква съвършено нови навици и усилия, към които трябва бързо да се адаптирате.

В болницата почти винаги е имало кой да откликне на въпросите ви или директно да ви помогне. Тук сте сами – вие, бебето и таткото.

2. Кърменето може да ви затрудни в началото

Това е друго важно нещо, с което ще се сблъскате. Възможно е да срещнете определени затруднения, но те не бива да се превръщат в причина да се отказвате от този начин на хранене. Той е най-полезният за вашето бебе, така че направете всичко възможно, за да откликнете на неговите нужди.

И не се притеснявайте от провал – постепенно взаимно ще се напаснете.

3. Примирете се със сълзите

В зависимост от това какво е било раждането, времето на изписване може да варира. При липса на здравословни проблеми за майката и бебето, може да се приберете у дома много скоро.

Първата нощ, която прекарвате в жилището, може да се окаже травмираща и от друга гледна точка – ще плачете и то за всяка дреболия. Експертите наричат това състояние „Нощта на сълзите“, дължи се на превъзбудата, все още неутихналата хормонална буря и осъзнаването на неопитността. Но и това ще отмине.

4. Не всеки плач на бебето означава глад

В първата нощ обаче няма как да знаете това и ще смятате, че то е постоянно гладно. А понякога бебето има нужда просто от прегръдка и успокояване, защото и за него е стрес новата реалност.

Девет месеца е било на сигурно място в корема ви и изведнъж е обградено от светлини и шумове, които го плашат. Затова не пестете прегръдките.

5. Не се притеснявайте да помолите за помощ

Няма значение дали ще се обърнете към съпруга си или някоя от бабите (в първата нощ е много полезно те да са наблизо). Важно е да има кой да ви замести в минутите, когато почувствате непреодолима умора.

Тази помощ е много ценна и в следващите месеци, защото понякога ще се чувствате наистина супер изтощена след поредната безсънна нощ. Вместо тихо да страдате и притаявате това чувство в себе си, просто помолете за помощ. Не е срамно.

Новите родители