Проучване на американската фирма TalentSmart, цитирано от Business Insider, посочва няколко общи черти, които споделят 90% от най-успешните хора в бизнеса: те са с висока емоционална интелигентност, способни са да управляват емоциите си дори в ситуация на стрес и да остават спокойни и под контрол. Амбициозното проучване е проведено след наблюдение над повече от милион души. Тази ценна въздържаност на емоционалните изблици, за която говорят, е свързана според тях и с консумацията на кофеин през деня – нещо характерно за целия свят.

Действително, пиенето на кафе ни прави по-будни и подобрява концентрацията ни, посочват те. Множество изследвания са доказали, че кафето подобрява изпълнението на умствени задачи, в които се разчита на паметта и вниманието. Този ефект обаче е реален само в краткосрочен план. В дългосрочен, повечето изследвания не измерват последствията от трайната консумация на кафе, която може да бъде физически и психологически пристрастяваща.

Научни наблюдения на медицинската школа от Щатите „Джонс Хопкис“ показват, че продуктивността се увеличава при приема на кофеин, но щом свикнат с него, хората започват да изпитват нужда да го приемат, при която проявяват симптоми на отказване от зависимост. Чрез контролиране приема на кофеин сред участници в наблюдение, от школата разбрали, че свързаната с кафето подобрена продуктивност намалява, щом краткосрочният ефект от него изчезне и върху настроението се появи негативно въздействие от липсата на кафе в кръвта. Единственият начин човек да се върне към нормалното, е като изпие още едно кафе. Тогава той започва да чувства, че кофеинът го издига. Всъщност кофеинът просто връща когнитивните му способности към нормалното, след като вече са били занижени от предишното кафе.

Основен недостатък от пиенето на кафе е фактът, че то стимулира адреналина.