От пропуснатото посещение при зъболекаря до закъсняването с плащането на сметката за интернета, на повечето от нас се случва да забравяме неща, които иначе считаме за важни. Макар че тези случи не винаги носят след себе си реални последствия и в много често завършват без сериозна драма, те могат да имат дългосрочен ефект, на който не се обръща достатъчно внимание. Истината е, че забравянето може да бъде най-голямата пречка пред постигането на нашите цели.

„Нашите намерения са особено добро отражение на крайното ни поведение. „Забравих“, може да звучи като лошо извинение, но дори хората, които имат силни намерения, понякога правят пропуски“,  казва Кейти Милкман, професор в училището Уортън към Пенсилванския университет и автор на книжата „How to Change: The Science of Getting from Where You Are to Where You Want to Be“.

По думите й добър пример за това е гласуването. Нейният колега Тод Роджърс от Училище за държавно управление в Харвард Кенеди, е изследвал избирателната активност на президентските избори в Сащ през 2008 г. Той е установил, че само 54% от гласоподавателите, които са заяви в социологическите проучвания, че възнамеряват гласуват, са упражнили правото си на вот.

„Най-честата причина хората да не гласуват, е че те всъщност са забравили за датата на вота. Независимо дали става въпрос за гласуване, за посещение при зъболекаря или плащане на някаква сметка, между намерението и действието има пропаст, голяма колкото Гранд Каньон“, казва Милкман. Според нея обаче има начини пропастта да бъде намалена.

Помислете за детайлите

След като решите, че искате да направите нещо, може да увеличите значително вероятността да го направите, като планирате в детайли стъпките, които трябва да предприемете за целта, казва Милкман. Ако например се каните да започнете да ходите на фитнес, много по-вероятно е да изпълните тази си цел, ако потърсите конкретна зала и определите час, в който да ходите.  

„Може да си кажете: „В четвъртък ще отида на фитнес в 6 часа вечерта и ще тренирам около 45 минути. Ще отида в залата направо от направо от работата и ще се кача на автобуса към вкъщи около 7“. Когато мислите за детайлите, вие увеличавате шанса да изпълните обещанието, което сте дали на себе си“, категорична е тя.

Тези анализи също така може да ви помогнат да предвидите потенциални препятствия. „Да кажем, че сте си записали час за ваксинация срещу COVID-19. Когато имате конкретно време, в което трябва да свършите нещо, вие започвате да мислите за това какво може да ви забави и как да избегнете закъснение.“, казва Милкман.

Нека обаче се върнем и към примера с изборите в САЩ. Паралелно със стандартните социологически проучвания Роджърс решил да направи малко по-различно изследване. Вместо само да пита хората дали ще гласуват, той им е задал и други въпрос, включително в колко часа смятат да отидат до урните и как ще стигнат до тях. При това социологическо прочуване цели 9% повече от хората, които са казали, че смятат да гласуват, в крайна сметка са го направили.

Създайте напомняния

Друг начин да предотвратите забравянето е като си създадете напомняния. Милкман обаче подчертава, че тези напомняния работят добре, само когато са насрочени за точния момент.

„Напомнянията работят много по-добре, когато са последвани веднага от действие. Технологиите може да ви помогнат да не забравяте, но напомнянето трябва да е в точния момент. Ако напомнянето не е ситуирано добре във времето, то носи много по-малки ползи“, казва тя.

Добрата новина е, че макар да е една от най-големите спънки пред постигането на целите, забравянето е и сравнително лесно преодолимо препятствие, стига да му обръщате нужното внимание.

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз