Лягате си притеснен и в лошо настроение, а на сутринта се будите усмихнати. Децата винаги стават с усмивка и всичко им се получава по-лесно. Пробвайте и вие.

Всеки помни крилатата фраза: „Утрото е по-мъдро от вечерта“. Когато не може да реши проблем през деня и се тревожи, нервничи и трупа негативи, е по-разумно да отложи решението за сутринта. На следващия ден решението идва някак по-бързо и от само себе си.

Известно е, че много велики учени са направили открития след пробужданео.
Така например датският физик Нилс Бор през 1913 г. открива планетарния модел на структурата на атомите, а американският биолог Джеймс Уотсън сутринта разбира как е изградена структурата на ДНК.
Има версия, макар и непотвърдена, че Дмитрий Менделеев също е видял насън таблица с химични елементи. 
Приемаме, че изразът е народна мъдрост, крилата фраза, но се оказва, че твърдението може да бъде обяснено от гледна точка на невропсихологията.

Защо трябва да „пренощувате“ с проблема

Когато човек мисли усилено, префронталният кортекс на мозъка работи. Тази област отговаря за повечето изпълнителски  функции, свързани с вземането на решения, обяснява психоложката Елена Лаштабега.

Префронталният кортекс отключва така нареченото „фокусирано“ мислене. От полза е, когато трябва да научите чужди думи, да запомните термини, да научите танцови движения.

С този вид умствена дейност ние се концентрираме върху задача, опитвайки се да я разберем и запомним.
Но такава концентрация не винаги води до резултати.
Ако наистина трябва да получим отговор, но не стигаме до него, започваме да се тревожим. С една дума, намесват се емоциите, появява се нервно напрежение и умора. В такова състояние определено не можете да се надявате на резултат.
Най-правилното решение в този момент е да се освободите от мислите си и да си дадете почивка. За предпочитане да си легнете. Или поне да смените дейността си: със спокойна, монотонна дейност или физическе упражнения, които ще ви помогнат да превключите.
След като човек престане да мисли усилено за задачата си (така работи фокусираното мислене), мозъкът влиза в така наречения дифузен режим - отпуснато състояние.

Решеният преди това проблем избледнява и остава на заден план. Именно в това състояние идва прозрението.

Продължава на страницата на Новите родители