Позитивни дейности като каране на колело, срещи с приятели и медитация имат положителен ефект срещу пристъпите на депресията. И насърчаването на активното позитивно поведение е по-евтина и по-добра алтернатива от широкоприлаганата когнитивно-поведенческа терапия, пише Topsante.com.

Всички дейности, които помагат на човек да излезе от изолация, са ефективно средство за борба срещу депресията, твърдят британски учени от университета на Ексетър. Проучването им е публикувано на страниците на авторитетното списание The Lancet.

"Терапията, която насърчава позитивни дейности като каране на колело, излизане и разходки, срещи с приятели, нови запознанства и медитация, може да помогне. Заедно с активното поведение, пациентите са насърчавани да се разделят с вредни навици като пиене на медикаменти, прекаляване с алкохол или стоене по цял ден пред телевизора", обяснява д-р Дейвид Рихар от Националния институт за здравни проучвания. Той е е убеден, че това е терапия с бъдеще най-вече защото не е свързана с никакви разходи. И тя ще е от полза за пациенти от по-бедните слоеве на обществото.

Този подход се различава от когнитивно-поведенческата терапия, който при справяне с негативни ситуации, залага на работа с емоциите и мислите.

Учените приложили двата подхода при 440 възрастни с депресия, които били разделели на 2 групи. Една година по-късно те оценили резултатите и така стигнали до извода, че симптомите на депресия се повлияли по-добре от терапията, която насърчава активни позитивни дейности.

Източник: Новите родители